Igor Dodon s-a răzgândit. Nu mai vrea ca rusa să fie a doua limbă de stat
- Viorica Gheorghe
- 14 decembrie 2024, 09:41
Republica Moldova. Rusa ar trebui să aibă statutul de limbă de comunicare interetnică, a declarat fostul președinte Igor Dodon. Se pare că liderul socialiștilor și-a schimbat opțiunea, în contextul în care, anterior, cerea statut oficial de limbă de stat pentru rusă. Dodon rămâne însă neclintit în cazul limbii române, pe care o numește în continuare limbă moldovenească.
Igor Dodon: Rusa, limbă de comunicare interetnică
Într-un interviu pentru RTVI, ex-președintele Igor Dodon a declarat că limba rusă ar trebui să aibă statutul de limbă de comunicare interetnică.
„Noi credem că, în Republica Moldova, limba rusă este o limbă de comunicare interetnică. Și ar trebui restabilit statutul limbii ruse. Noi nu vorbim despre o a doua limbă de stat. Noi spunem: limba rusă este o limbă de comunicare interetnică”, a concretizat Dodon.
Declarațiile recente sunt în contradicție cu poziția exprimată anterior.
„Consider că trebuie să fie două limbi de stat, două limbi străine în curricula școlară, limba rusă și una la alegere, pentru că dacă cunoaștem mai multe limbi este un avantaj pentru copiii noștri și cetățenii Republicii Moldova”, a spus Igor Dodon, spre finalul mandatului de președinte.
Igor Dodon și „limbă moldovenească”
În 2016, atunci când a câștigat mandatul de președinte, Igor Dodon a ordonat prima schimbare pe pagina de internet a Președinției. Astfel, limba română a devenit „limba moldovenească”.
Modificarea a fost făcută în contradicție cu decizia Curții Constituționale, din 2013, atunci când româna a devenit limba oficială a Republicii Moldova.
Pe perioada mandatului, Dodon a făcut mai multe declarații tăioase pe subiectul denumirii limbii de stat. În 2017, a declarat că va bloca inițiativa de modificare a art. 13 al. 1 din Constituție, și anume schimbarea sintagmei de „limbă moldovenească în grafie latină” în „limba română”.
„Sper ca în Parlament să nu se adune 64 de voturi pentru această inițiativă. Dar, dacă se vor găsi, eu nu voi promulga legea. Limba noastră este - moldovenească. Așa este și va rămâne”, a spus Dodon, pentru presa rusească.
O decizie finală a fost tergiversată pe parcursul mai multor ani. Abia în 2023, limba română a primit statut oficial în Republica Moldova.
Limba română, la ea acasă din 2023
Documentul a fost promulgat în data de 23 martie de președinta Maia Sandu. Ulterior, Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial.
„Am promulgat Legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene”, a declarat Sandu.
Legea prevede că atât în Legea Supremă, cât și în textul legilor, cuvintele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” sunt substituite cu glotonimul „limba română”.