Pregătiri pentru eliminarea TikTok. Data limită impusă giganților din tehnologie
- Mădălina Sfrijan
- 14 decembrie 2024, 08:33
Discuțiile legate de influența pe care o are TikTok nu au rămas fără rezultat. Congresmeni americani i-au îndemnat pe șefii Apple şi Alphabet să facă pregătirile necesare pentru excluderea aplicației. Prin urmare, ar urma să nu mai poată fi descărcată și accesată pe teritoriul Statelor Unite.
SUA, plan pentru eliminarea TikTok
Reprezentanții unei comisii a Camerei Reprezentanţilor dedicate Chinei au făcut primul pas în acest sens. Aceștia le-au cerut directorilor generali ai celor două companii să fie pregătiți pentru această decizie.
Mesajul a fost îndreptat către directorul Alphabet (compania mamă Google) şi Apple. Potrivit celor din comisie, data limită este 19 ianuarie.
Presiuni pentru vânzarea aplicației
Anunțul congresmenilor a fost lansat în urma legii impuse recent de către curte federală de apel. Prin intermediul acesteia, companiei chineze ByteDance i se impune să vândă TikTok în SUA sau să se confrunte cu măsura interzicerii aplicaţiei.
Congresmanii John Moolenaar și Raja Krishnamoorthi s-au adresat și CEO-ului TikTok. Shou Zi Chew a fost îndemnat să efectueze imediat „o vânzare calificată a aplicaţiei”, menționând că aceasta ar urma să fie interzisă dacă nu va accepta condiția.
„Congresul a acţionat decisiv pentru a apăra securitatea naţională a Statelor Unite şi pentru a proteja utilizatorii americani de TikTok împotriva Partidului Comunist Chinez”, se arată în declarația comună a legislatorilor.
TikTok, în centrul unui război
În prezent, cunoscuta aplicație este utilizată de peste 170 de milioane de americani. Temerile legate de securitatea datelor şi influenţa guvernului chinez au apărut încă de anul trecut. Din acest motiv, Statele Unite au început demersurile pentru excluderea acesteia din magazinele de aplicații.
Discuțiile legate de interzicerea TikTok au apărut și în alte state. Vineri, subsecretarul de stat pentru Economie în mandatul lui Donald Trump a precizat că că România ar facă acest pas.
„Este un semnal de alarmă pentru SUA și pentru lumea liberă. Rusia, Iran și China complotează pentru a distruge democrațiile, nu se vor opri la România. Privim ce se întâmplă pe TikTok și evoluția din ultimii 6 ani. Noi am tot încercat să interzicem aplicația, în SUA este o amenințare la siguranța națională. Toată lumea e de acord că este cea mai mare amenințare pentru SUA și pentru lumea liberă”, a spus Keith Krach.