După dictatura lui Bashar al-Assad, noul premier îi cheamă acasă pe cei șase milioane de refugiați sirieni

După dictatura lui Bashar al-Assad, noul premier îi cheamă acasă pe cei șase milioane de refugiați sirieni

Mohammad al-Bashir, noul premier din Siria, a făcut primele declarații oficiale, subliniind angajamentul de a respecta drepturile tuturor confesiunilor religioase și de a reconstrui o țară devastată de război. După ce coaliția condusă de islamiști l-a îndepărtat pe Bashar al-Assad de la putere, Bashir a cerut milioanelor de sirieni exilați să se întoarcă acasă, pentru a contribui la renașterea națiunii.

Promisiuni de unitate

„Noi garantăm drepturile tuturor popoarelor și confesiunilor din Siria,” a declarat Mohammad al-Bashir într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera. El a recunoscut greșelile comise de unele grupuri islamiste, precizând că semnificația islamului a fost deformată în timpul conflictului.

Premierul a făcut apel la cei peste șase milioane de sirieni care au fugit din țară să revină pentru a ajuta la reconstrucția unei națiuni în care conviețuiesc sunniți, alawiți, creștini și kurzi. „Siria este acum o țară liberă, care și-a recâștigat mândria și demnitatea. Întoarceți-vă!” a insistat el, conform ziarului italian.

Situația din Damasc

În capitală, viața începe să revină la normal. Sub steagul Revoluției, locuitorii își doresc un viitor în care libertățile sunt respectate. Rania Diab, o femeie medic de 64 de ani, spune că speră să trăiască „normal” în propria țară. Cu toate acestea, pentru mulți sirieni, prioritatea rămâne găsirea rudelor dispărute în timpul deceniilor de represiune.

Într-o morgă din Damasc, Nabil Hariri caută fratele său, dispărut în 2014, când avea doar 13 ani. Peste 100.000 de persoane au murit în închisorile siriene de la începutul conflictului, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Nu luptele cu rebelii, ci raidurile aviației israeliene au afectat mai mult Damascul

Imagine din Damasc. Foto: X

Reacții internaționale la noile semnale politice din Siria

Mai multe țări, inclusiv SUA și Uniunea Europeană, au salutat noile semnale politice din Siria, subliniind însă că acestea trebuie să fie urmate de acțiuni concrete.

Rusia, un fost aliat al regimului Assad, și-a exprimat dorința de stabilizare rapidă și menținerea contactului cu noile autorități, în special în privința bazelor militare ruse din Siria. Qatarul a anunțat redeschiderea ambasadei sale în Damasc.

Armistițiu pe frontul kurd

În nordul țării, unde confruntările între forțele kurde și cele proturce au făcut sute de victime în doar câteva zile, un armistițiu mediat de SUA a fost anunțat. Mazloum Abdi, liderul Forțelor Democratice Siriene (FDS), a confirmat acordul de încetare a focului la Manbij și a făcut apel la un armistițiu extins în întreaga țară pentru a iniția un proces politic.

Marţi seara, rebelii au anunţat că au cucerit oraşul Deir Ezzor (est), din care forţele kurde s-au retras, potrivit SOHR.

Israelul în schimb, spune că va menține în continuare teritoriul pe care l-a ocupat în Siria și că ”nu permită niciunei forţe ostile să se stabilească la frontiera sa”, în Siria, după cum a anunţat premierul Benjamin Netanyahu.

Violențele continuă în Siria

În ciuda încercărilor de reconciliere, violențele persistă. Gruparea Statul Islamic a executat 55 de militari sirieni care au dezertat în timpul ofensivei rebele.

În paralel, Israelul a intensificat atacurile în Siria, vizând obiective militare strategice pentru a preveni preluarea acestora de către grupări teroriste.