Alegeri parlamentare 2024: Unde votezi în funcție de domiciliu și cine poate vota cu urna specială
- Antonia Hendrik
- 30 noiembrie 2024, 12:11
Alegeri parlamentare 2024. Duminică, se estimează că peste 18 milioane de alegători vor merge la urne în cele aproape 19.000 de secții de votare din întreaga țară, pentru a-și alege viitorii parlamentari. La acest scrutin, vor participa 31 de partide și alianțe, precum și 19 organizații ale minorităților naționale.
Alegeri parlamentare 2024: Unde votezi în funcție de domiciliu
Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, alegătorul care se află în unitatea administrativ-teritorială în care are domiciliul în ziua votării poate vota doar la secția de votare la care este înregistrat în lista electorală permanentă. Dacă o persoană nu este inclusă în lista electorală permanentă a secției de votare corespunzătoare străzii sau localității unde locuiește, aceasta va fi înscrisă în lista electorală suplimentară.
1. Alegătorul care în ziua votării se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit reşedinţa, alta decât cea de domiciliu, votează numai la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii şi vechimii acesteia.
2. Alegătorul care are domiciliul şi reşedinţa în aceeaşi unitate administrativ-teritorială poate vota fie la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are reşedinţa, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.
3. În cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie, sub condiţia ca aceasta să se afle în cadrul circumscripţiei electorale judeţene unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa.
Reguli pentru bucureșteni
4. Alegătorul cu domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
6. Alegătorul cu reşedinţa în municipiul Bucureşti, fără a avea domiciliul în municipiul Bucureşti, care în ziua votării se află în raza teritorială a acestuia, îşi poate exercita dreptul de vot numai la secţia la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, indiferent de data stabilirii şi vechimii acesteia.
7. Alegătorul care are atât domiciliul, cât şi reşedinţa în municipiul Bucureşti poate vota fie la secţia unde este înscris în lista electorală permanentă, fie la secţia la care este arondată strada unde îşi are reşedinţa, caz în care va fi înscris în lista electorală suplimentară.
8. Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al Capitalei decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa.
9. Membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, operatorii de calculator şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii şi siguranţei publice sau cu verificarea dispozitivului de menţinere a ordinii şi siguranţei publice pot vota la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea, dacă au domiciliul sau reşedinţa pe raza circumscripţiei electorale judeţene sau a municipiului Bucureşti în care se află secţia de votare respectivă.
Alte reguli
10. Candidaţii pot vota la orice secţie de votare din circumscripţia electorală judeţeană sau a municipiului Bucureşti unde candidează.
11. Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia de votare în a cărei listă electorală permanentă este înscris sau, dacă nu este înscris în lista electorală permanentă a unei secţii de votare, votează la secţia la care este arondată strada sau localitatea ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate al acestuia.
Alegeri parlamentare 2024: Unde votezi în funcție de domiciliu. Sursa foto: Arhiva EVZ
Care este intervalul orar pentru votare?
În România, votarea are loc duminică, între orele 7:00 și 21:00. La ora 21:00, președintele biroului electoral al secției anunță încheierea votării și ordonă închiderea localului de vot. Alegătorii care se află în incinta secției de votare sau cei care așteaptă la rând în afara acesteia pentru a intra pot să își exercite dreptul de vot până la ora 23:59.
Doi membri desemnați din biroul electoral al secției vor verifica la ora 21:00 dacă există alegători care așteaptă la rând. Dacă mai sunt cetățeni în așteptare, aceștia vor efectua următoarele acțiuni:
- numără alegătorii aflaţi la rând la ora 21,00,
- înmânează bonuri de ordine alegătorilor aflaţi la rând la ora 21,00, pe care s-a aplicat ştampila de control a secţiei de votare sau echivalentul acesteia, după caz;
- consemnează numărul alegătorilor aflaţi la rând la ora 21,00 într-un proces-verbal constatator;
- predau procesul-verbal preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare, care comunică, de îndată, prin orice mijloc, biroului electoral de circumscripţie sau oficiului electoral, după caz, numărul alegătorilor aflaţi la rând la ora 21,00;
- rămân în afara localului de vot pentru a monitoriza ordinea de acces în cadrul acestuia;
- interzic altor persoane să se aşeze la rând pentru a-şi exercita dreptul de vot ulterior orei 21,00.
- Înaintea exercitării dreptului de vot, alegătorii în cauză predau biroului electoral al secţiei bonurile de ordine primite.
Ce acte de identitate sunt acceptate pentru votul la alegerile parlamentare?
Cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în România şi se află în ţară în ziua votării pot să îşi exercite dreptul de vot la secţiile de votare din România, prezentând unul dintre următoarele acte de identitate, care trebuie să fie valabile în ziua respectivă: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; carnetul de serviciu militar, pentru elevii din şcolile militare.
Cine are dreptul să voteze cu urna specială?
Alegătorii care, din motive obiective, precum boala sau invaliditatea, dovedite prin documente, nu pot ajunge la sediul secției de votare din țară, pot solicita votul prin intermediul urnei speciale.
Cererea trebuie depusă la cea mai apropiată secție de votare, în ziua precedentă votării, între orele 18:00 și 20:00. Excepțional, cererile pentru votul cu urna specială pot fi trimise și la biroul electoral de circumscripție de la nivel județean sau la oficiul electoral de sector din municipiul București, până vineri, la ora 17:00, fie fizic, fie prin mijloace electronice.
Cererea poate fi depusă de orice persoană, însă trebuie să fie datată și semnată de mână de către alegătorul care solicită urna specială. Aceasta trebuie să conțină, în mod obligatoriu:
- numele, prenumele,
- codul numeric personal,
- domiciliul sau reședința alegătorului netransportabil,
- adresa imobilului unde se cere deplasarea echipei,
- seria și numărul actului de identitate,
- un număr de telefon.
De asemenea, cererea trebuie să fie însoțită de copii ale oricărui document care atestă boala sau starea de invaliditate. Nu este necesară prezentarea unei adeverințe medicale eliberate de medicul de familie al alegătorului.
Cum se realizează procesul de votare?
Alegătorii își exprimă votul în cabine separate, unde aplică ștampila cu inscripția „VOTAT” în dreptunghiul care conține lista candidaților sau numele persoanei pe care o susțin.
După finalizarea votului, alegătorii pliază buletinele de vot astfel încât pagina albă cu ștampila de control să rămână la exterior și le introduc în urnă, asigurându-se că acestea nu se deschid.
Îndoirea incorectă a buletinului de vot nu duce la nulitatea votului, atâta timp cât secretul votului este păstrat. Dacă buletinul de vot este deschis într-un mod care compromite secretul votului, acesta va fi anulat. Iar alegătorului i se va oferi un nou buletin de vot, dar doar o singură dată. Aceasta va fi consemnată în procesul-verbal al operațiunilor de votare.
Ce faci cu ștampila de vot
Ștampila cu inscripția „VOTAT” va fi returnată președintelui, care o va aplica pe actul de identitate al alegătorului. Specificând și data alegerilor. În cazul alegătorilor care votează pe baza cărții de identitate, pe verso-ul acesteia se va lipi un timbru autocolant cu mențiunea „VOTAT” și data scrutinului.
Președintele are autoritatea de a lua măsuri pentru a preveni prelungirea nejustificată a staționării unui alegător în cabina de vot. Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, cu excepția alegătorului, este strict interzisă.
Dacă un alegător, din motive întemeiate, stabilite de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate vota singur, acesta are dreptul de a solicita prezența unui însoțitor ales de el, care să-l asiste. Însoțitorul nu poate fi un observator sau un membru al biroului electoral al secției. De asemenea, este interzisă fotografierea buletinului de vot, potrivit comunicatului emis de către Autoritatea Electorală Permanentă.