Gazprom, pierdere de jumătate de miliard de euro. Totuși, profitul s-a triplat
- Andrei Arvinte
- 30 noiembrie 2024, 12:04
Gazprom, cel mai mare producător de gaze din Rusia, a suferit o pierdere de 53 de miliarde de ruble (492,5 milioane de dolari) în al treilea trimestru al anului 2024, din cauza unei creşteri anticipate de 20% a impozitului pe profit în 2025, a anunţat vineri compania, citată de Reuters.
Compania a realizat un profit de 56,4 miliarde de ruble (529 de milioane de dolari) în aceeaşi perioadă a anului 2023.
Vânzări de petrol "de succes”
Gazprom a spus că profitul său net pe nouă luni a crescut la 990 de miliarde de ruble, de la 353 de miliarde de ruble în aceeaşi perioadă a anului 2023, datorită creşterii preţurilor şi livrărilor de gaze, precum şi vânzărilor ”de succes” de petrol şi afacerilor Sakhalin Energy.
Gazprom a achiziţionat în martie un pachet de acţiuni de 27,5%, deţinut anterior de Shell, la producătorul rus de gaze naturale lichefiate (GNL) Sakhalin Energy, pentru aproximativ 1 miliard de dolari.
Compania a declarat că profitul pe nouă luni înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare au crescut cu 23% de la an la an, până la 2,14 trilioane de ruble, unul dintre cele mai mari din istoria companiei.
Baza pentru plata dividendelor de la sfârşitul lunii septembrie a ajuns la 842 de miliarde de ruble.
Gazprom nu a plătit dividende pentru rezultatele anului 2023, după ce a suferit prima sa pierdere anuală din 1999.
Vânzările de gaze către Europa ale Gazprom, cândva principala sa sursă de venituri, au scăzut din cauza unei rupturi politice cu Occidentul ca efect al războiului din Ucraina, care a început în februarie 2022.
Grupul se aşteaptă că vânzările sale vor scădea în continuare, deoarece un acord de 5 ani cu Ucraina pentru tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina expiră pe 31 decembrie. Kievul a declarat că nu va iniţia discuţii cu Moscova cu privire la prelungirea acordului.
Gazprom pune condiții Moldovei
Pe de altă parte, gigantul rus Gazprom ar putea cere prezența președintei Maia Sandu la negocierile privind tranzitul gazelor naturale spre regiunea transnistreană și datoriei Moldovagaz.
Republica Moldova rămâne extrem de vulnerabilă privind aprovizionarea cu resurse energetice în prag de iarnă. Situaţia râmâne incertă şi după întâlnirea ministrului Energiei, Victor Parlicov, cu directorul gigantului rusesc Gazprom, Alexei Miler.
Ultimul a înantat Chişinăului condiţia de a convinge partea ucraineană să continue şi după 1 ianuarie tranzitul de gaze ruseşti.