Deficitul bugetar a ajuns la 6,19% din PIB. Companiile sunt alarmate
- Raluca Dan
- 29 noiembrie 2024, 19:22
Conform datelor publicate în această săptămână de Ministerul Finanţelor, deficitul bugetar, ajuns la 6,19% din PIB, principalele îngrijorări semnalate de mediul de business sunt evoluţia cursului valutar și consolidarea fiscală. Acestea au fost discutate într-o dezbatere asupra rezultatelor ediţiei a-11-a studiului CONFIDEX, care măsoară nivelul de încredere, în economie, a managerilor.
Andrei Cionca: „Indicele măsurat în România este de aproximativ 12 ori mai mic decât cel din Europa”
În cadrul dezbaterii, Andrei Cionca, iniţiatorul studiului CONFIDEX și co-fondator al fondurilor de private equity ROCA şi Agista, a discutat despre nevoia de ridicare a capitalului în companiie românești la nivelul economiei reale.
De asemenea, Cionca a mai vorbit și despre indicele României, în comparație cu cel al Europei, care este de 12 ori mai mic.
„Este extrem de important să aducem capital la nivelul economiei reale. Trebuie găsite căi rapide prin care să aducem acest capital în companiile româneşti, astfel încât să se dezvolte şi să devină jucători relevanţi pe pieţele externe, să devină atractive atât pentru investitorii de retail de pe Bursa de la Bucureşti, dar şi pentru investitorii instituţionali de tipul fondurilor de pensii. Această nevoie reiese din analizele noastre care au în vedere un indicator al raportului dintre investiţiile private şi PIB. Din acest punct de vedere, indicele măsurat în România este de aproximativ 12 ori mai mic decât cel din Europa şi aproximativ de două ori mai mic decât cel din Europa Centrală şi de Est, ceea ce arată că nu reuşim să mobilizăm suficient de mult capital, cât să recuperăm această diferenţă dintre noi şi restul Europei”, a afirmat Andrei Cionca.
Ionuţ Dumitru: „Situaţia fiscal - bugetară, total nesustenabilă”
Luând în considerare posibila stabilizare politică care s-ar produce după încheierea ciclului electoral de la sfârşitul anului, creşterea deficitului bugetar ar putea însemna noi măsuri de ajustare fiscală în anul 2025
Astfel, resorturile creşterii economice pentru anii ce urmează trebuie identificate şi activate, iar ajustarea fiscală trebuie controlată astfel încât impactul asupra economiei să fie cât mai mic.
„Problema cea mai mare pe care o avem în economie în momentul de faţă este legată de situaţia fiscal - bugetară total nesustenabilă. Întrebările care intervin sunt cum vor arăta noile măsuri fiscale şi care vor fi efectele în economie? Pentru că, dacă economia, în 2024, a crescut pe primele 9 luni ale anului doar cu 0,8% faţă de aceeaşi perioadă din anul anterior, în condiţiile în care am avut un deficit bugetar uriaş, care va fi impactul în economie odată cu implementarea acestor măsuri de reducere a acestui deficit. Ne putem aştepta ca partea de stimul fiscal să se atenueze”, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank.
Pentru anul viitor, așteptările pentru gradul de relaxare a antreprenorilor români , în raport cu evoluţia economiei, scade. Doar 29% dintre participanţii la studiu s-au declarat relaxaţi, 37% precauţi şi 34% privesc cu îngrijorare către evoluţia economiei.
Care sunt cele mai optimiste sectoare conform CONFIDEX
Studiul CONFIDEX a artătat serviciile şi IT-ul drept cele mai optimiste sectoare și în acest semestru. Experţii susțin că acest fapt de datorează flexibilității sectoarelor și adaptării mai rapide la schimbările de context economic.
Astfel, următoarele sașe luni sunt privite cu optimism de 38% dintre managerii şi antreprenorii din servicii, respectiv 35% dintre cei din IT.
„Din sectorul serviciilor, segmentul serviciilor din zona de sănătate este cel mai rezilient la orice schimbare macroeconomică. Optimismul pleacă de la faptul că este o piaţă în continuă creştere. Ne uităm la 2023 şi vedem că piaţa a crescut în continuare faţă de anul trecut cu aproape 9% - 10%. Iar estimarea noastră este că anul acesta va înregistra acelaşi procent de creştere”, a afirmat declarat Fady Chreih, CEO Regina Maria.
Contractarea economiei europene, arătată prin o scădere a sectorului imobiliar și dificultăţi în industria auto, provoacă o atitudine rezervată și îngrijorări în rândul managerilor din construcţii și industrie, care sunt rezervaţi cu privire la evoluţia economiei în proporţii de 39%, respectiv 37%.
Avertizările venite dinspre mediul de business al României întăresc nevoia atragerii de investitori pentru a se putea susține dezvoltarea economiei locale.
„Avem o dependenţă faţă de economiile din Franţa şi din Germania. Sunt încrezător că, printr-o înţelegere adecvată a acestor dinamici, vom identifica modalităţi de a ne repoziţiona strategic, de a stabili direcţii clare de acţiune şi de a implementa un program coerent de reconstrucţie economică sau de ajustare a măsurilor de investiţii şi dezvoltare. În contextul actual, reducerea deficitului bugetar reprezintă un pas esenţial pentru creşterea atractivităţii economiei noastre în faţa investitorilor străini", a declarat Sorin Preda, fondator şi CEO Global Vision, conform Agerpres.ro