Cea mai scumpă banană mâncată vreodată. Un kitsch prezentat ca operă de artă a costat 6,2 milioane de dolari
- Raluca Dan
- 29 noiembrie 2024, 17:33
Justin Sun, un antreprenor chinezo-american şi fondatorul platformei de criptomenede Tron, a fost cumpărătorul unei opere de artă, care valorează şase milioane de dolari și constă constă într-o banană lipită cu scotch pe un perete. Bărbatul și-a ținut promisiunea a mâncat fructul, vineri.
Justin Sun: „Ea e mai bună decât alte banane”
Justin Sun, un antreprenor chinezo-american şi fondatorul platformei de criptomenede Tron, a mâncat opera de artă, o banană lipită cu scotch pe un perete, în faţa a zeci de jurnalişti şi influenceri, într-un de lux la Hong Kong.
Antreprenorul, în vârstă de 30 de ani, a susţinut înainte un discurs în care numea opera de artă, „iconică” și a făcut o paralelă între criptomonede și arta conceptuală.
„Ea e mai bună decât alte banane”, a declarat Justin Sun, după prima înghițitură. „E cu adevărat bună”, a subliniat bărbatul.
Cei care au participat la eveniment au primit câte un rulou de bandă adezivă şi o banană, în semn de amintire.
Banana lipită cu scotch pe un perete valorează 6,2 milioane de dolari
Opera de artă, care constă într-o banană lipită de un perete cu o bucată mare de scotch argintiu, este intitulată „Comedian” și a fost creată de către italianul Maurizio Cattelan, un artist iconoclast şi provocator.
Justin Sun a afirmat că nu i-a venit să creadă în primele zece secunde după ce a câştigat licitaţia, care a avut loc săptămâna trecută la New York, fiind vândută 6,2 milioane de dolari (5,3 milioane de euro), organizată de casa Sotheby's. În următoarele secunde a decis să mănânce opera de artă.
„Să fie mâncată într-o conferinţă de presă poate de asemenea să facă parte din istoria acestei opere de artă”, a susținut bărbatul.
Prima expoziție a operei
Opera, care există în trei exemplare, este menită să interogheze noţiunea de artă şi valoarea acesteia. Popularitatea operei de artă a început să crească chiar de la prima expoziție, din 2019, la Miami.
Proprietarul uneia dintre opere obține un certificat de autenticitate şi instrucţiuni clare privind modul în care să schimbe fructul atunci când începe să putrezească.
Vineri, Justin Sun a comparat arta NFT („jeton nefungibil”) cu operele conceptuale precum „Comedian”, explicând „Majoritatea acestor obiecte şi idei există în calitate de (propritate intelectuală) şi pe internet, spre deosebire de ceva fizic”.
Justin Sun a anunțat, această săptămână, o investiţie în valoare de 30 de milioane de dolari (28,4 milioane de euro) în World Liberty Financial, o platformă de împrumut și de plasare de criptomonede susţinută de către Donald Trump, confrom News.ro