Țara în care copii sub vârsta de 16 ani nu mai au voie pe rețelele de socializare. Legea extremă a fost adoptată
- Iulia Moise
- 29 noiembrie 2024, 17:16
Australia a aprobat joi o interdicție a rețelelor sociale pentru copiii cu vârsta sub 16 ani, după o dezbatere emoționantă care a captivat națiunea, stabilind un standard pentru jurisdicțiile din întreaga lume cu una dintre cele mai dure reglementări care vizează Big Tech.
Australia obligă platformele de socializare să dea acces pentru tinerii de până în 16 ani
Legea îi obligă pe giganții tehnologici de la Meta (META.O), proprietarul Instagram și Facebook, să oprească minorii să se conecteze la rețelele sociale sau o să se confrunte cu amenzi de până la 49,5 milioane de dolari australieni (32 de milioane de dolari).
Un test al metodelor de aplicare a acestei legi va fi în ianuarie, interdicția urmând să intre în vigoare în termen de un an.
Proiectul de lege privind vârsta minimă pe rețelele sociale plasează Australia ca un caz de test pentru un număr tot mai mare de guverne care au legiferat sau au declarat că intenționează să legifereze o restricție de vârstă pe rețelele sociale, în contextul îngrijorărilor legate de impactul asupra sănătății mintale a tinerilor.
Franța și SUA au adoptat legi pentru restricționarea accesului la rețelele sociale fără permisiunea părinților
Țări precum Franța și unele state din SUA au adoptat legi pentru a restricționa accesul minorilor fără permisiunea părinților, dar interdicția australiană este absolută. O interdicție totală pentru cei sub 14 ani în Florida este contestată în instanță pe motive de libertate de exprimare.
Adoptarea legii după o zi maraton a anului parlamentar australian marchează o victorie politică pentru prim-ministrul de centru-stânga Anthony Albanese, care se pregătește pentru alegerile din 2025 în contextul unor sondaje de opinie în scădere.
Interdicția s-a confruntat cu opoziția susținătorilor intimității și a unor grupuri pentru drepturile copiilor, dar 77% din populație o doreau, conform celor mai recente sondaje.
Pe fondul unei anchete parlamentare care va continua până în 2024 și care a audiat mărturii ale părinților copiilor care s-au auto-vătămat din cauza hărțuirii pe rețelele sociale, mass-media din țară au susținut interdicția condusă de News Corp (NWSA.O).
Interdicția ar putea genera tensiuni între Australia și SUA
Interdicția ar putea însă tensiona relația Australiei cu aliatul său principal, Statele Unite, unde proprietarul X, Elon Musk, o figură centrală în administrația președintelui ales Donald Trump, a spus într-o postare luna aceasta că părea o „metodă pe ușa din spate de a controla accesul la Internet pentru toți australienii”.
De asemenea, se bazează pe o stare de antagonism existentă între Australia și giganții tehnologici, care au sediul în SUA. Australia a fost prima țară care a obligat platformele de socializare să plătească agențiilor de presă drepturi de autor pentru distribuirea conținutului lor și acum plănuiește să le amenințe cu amenzi pentru că nu reușesc să elimine escrocheriile.
Meta, Snapchat vor respecta noile reglementări
Un purtător de cuvânt al Meta a declarat că proprietarul Facebook respectă legea australiană, dar este „îngrijorat” de proces, care „a grăbit legislația fără a lua în considerare în mod corespunzător dovezile, ceea ce industria face deja pentru a asigura experiențe adecvate vârstei și vocile tinerilor.”
„Acum sarcina se îndreaptă spre asigurarea unei consultări productive asupra tuturor regulilor asociate cu proiectul de lege pentru a garanta un rezultat tehnic fezabil care să nu impună o povară grea părinților și adolescenților și un angajament că regulile vor fi aplicate în mod constant pe toate aplicațiile sociale folosite de adolescenți”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Snapchat, compania mamă Snap (SNAP.N), va respecta legile și reglementările din Australia, dar a exprimat îngrijorări serioase cu privire la legislație, a declarat un purtător de cuvânt al Snap într-un e-mail.
„Deși există multe întrebări fără răspuns despre cum va fi implementată această lege în practică, ne vom angaja strâns cu Guvernul și Comisarul eSafety în perioada de implementare de 12 luni pentru a ajuta la dezvoltarea unei abordări care să echilibreze intimitatea, siguranța și practicabilitatea”, a declarat purtătorul de cuvânt.
TikTok și X nu au comentat decizia guvernului Australian
Reprezentanții TikTok și X, despre care guvernul a spus că ar fi afectați de interdicție, nu au fost disponibili imediat pentru comentarii.
Companiile - inclusiv Alphabet (GOOGL.O), deschide un nou tab Google, a cărei subsidiară YouTube este scutită deoarece este folosită pe scară largă în școli - a susținut că legislația ar trebui amânată până după procesul de verificare a vârstei.
„Este ca și cum am pune carul înaintea boilor”, a spus Sunita Bose, directorul executiv al Digital Industry Group, care are majoritatea companiilor de social media ca membri.
„Avem proiectul de lege, dar nu avem îndrumări din partea guvernului australian cu privire la care sunt metodele corecte pe care o mulțime de servicii supuse acestei legi vor trebui să le folosească”, a adăugat Bose, vorbind pentru Reuters.
Australia este divizată în acest moment de această reglementare legală
Unele grupuri de advocacy pentru tineret și academicieni au avertizat că interdicția ar putea izola cei mai vulnerabili tineri, inclusiv adolescenți LGBTQIA și migranți, de rețelele de sprijin. Comisia Australiană pentru Drepturile Omului a declarat că legea ar putea încălca drepturile omului ale tinerilor prin interferarea cu capacitatea lor de a participa în societate.
Între timp, apărătorii intimității au avertizat că legea ar putea duce la o colectare crescută a datelor personale, deschizând calea pentru supravegherea de stat bazată pe identificarea digitală. O modificare de ultim moment a proiectului de lege a specificat că platformele trebuie să ofere o alternativă la obligarea utilizatorilor să încarce documente de identificare.