Creșterea salariului minim, de la 1 ianuarie. Calculele pe care nu le știu angajații
- Mădălina Sfrijan
- 29 noiembrie 2024, 15:02
Salariul minim brut ar urma să ajungă la 4.050 lei începând de anul viitor. Astfel, lefurile angajaților se vor majora cu 9,45%. La această valoare se aplică impozitul pe venit, CAS și CASS. Astfel, salariații rămân cu o sumă mai mică în buzunar.
Salariul minim crește în 2025
Începând cu ziua de 1 ianuarie, salariul minim crește cu 9,45%. Prin urmare, acesta ajunge la 4.050 de lei. După aplicarea impozitului pe venit, CAS și CASS, angajații vor primi în mână 2.430 lei, valoare netă.
Concret, creșterea ar fi de doar 67 lei. Pentru o majorare semnificativă este necesară o nouă Ordonanță, urmând ca acei 300 lei să nu fie taxați în 2025. În contextul adoptării acesteia, salariul minim net ar urma să ajungă la 2.574 de lei.
Majorarea este așteptată de numeroși salariați
Potrivit datelor de la Ministerul Muncii, 843.668 de angajați din România primesc lunar salariul minim. Această categorie reprezintă 15,5% din numărul totalul salariaților activi. În bazele de date ale ANAF sunt înscrise 409.000 firme plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
Pentru a achita impozitul de 1-3%, o firmă are nevoie de minim un angajat. Astfel, numeroși agenți economici aleg să fie angajați în propria firmă pe salariul minim. Prin urmare, aceștia își pot lua banii de care au nevoie din dividende, achitând încă o dată CASS plafonat.
Salariul minim crește din ianuarie
De această majorare vor beneficia aproximativ 1.823.520 angajați, care vor fi încadrați cu 4.050 lei lunar.
Cei care au activități independente vor achita contribuțiile în 2026 pentru veniturile din 2025.
„Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate și patronate, și a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari și predictibili. Măsura vizează reducerea numărului de angajați aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, preciza ministrul Simona Bucura-Oprescu.