Este cu siguranță vorba despre manipulare. Aici nu există niciun semn de întrebare. Problema însă care ar trebui să ne intereseze pe toți este dacă și cum în primul tur al alegerilor prezidențiale a existat sau nu imixtiunea unor actori statali sau non-statali, altfel spus dacă a existat sau nu un amestec ilegal în jocul politic democratic.
Deja Consiliul Suprem de Apărare al Țării s-a pronunțat menționând însă numai tentativele Rusiei de a interveni, iar Serviciul de Telecomunicații Speciale a informat că toate atacurile asupra platformelor sale au reușit să fie parate. Tot Consiliul Suprem de Apărare al Țării a atras însă atenția asupra ilegalităților pe care candidatul Călin Georgescu și platforma TikTok le-au săvârșit prin încălcarea prevederilor electorale obligatorii în România și în întreaga Uniune Europeană.
Astăzi știm cu siguranță că așa cum au încercat în Ucraina sau în Republica Moldova, vecinii de la Est au și interesul fundamentale de a destabiliza România, țară membră NATO. România este locul în care Alianța Atlanticului de Nord este tot mai prezentă.
Există Baza de la Mihail Kogălniceanu cu prezență americană, italiană și spaniolă, Baza de la Câmpia Turzii cu prezență SUA și NATO, Baza de la Fetești cu prezență SUA și NATO, Comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est și Unitatea pentru Integrarea Forțelor de la București, Baza de la Deveselu cu element ale Scutului antirachetă cu prezență SUA și NATO, Brigada Multinațională de Sud-Est de la Craiova cu prezență NATO, Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est de la Sibiu cu prezență NATO, Grupul de Luptă al NATO de la Cincu cu prezență franceză, belgiană și olandeză și în final Grupul de Excelență NATO HUMINT de la Oradea. Dacă la aceasta mai adăugăm și intenția aliatului strategic al României de a deplasa la noi resurse încă și mai importante putem înțelege cât de pregnant este interesul Federației Ruse de a răsturna echilibrul democratic din România.
Decizia Curții Constituționale de a dispune într-un termen extrem de scurt renumărarea tuturor voturilor este interesantă, unii consideră că este chiar imposibil de realizat. Întrebarea este ce s-ar putea întâmpla la capătul acestei renumărări, s-ar putea impune o nouă ierarhie a candidaților la capătul primului tur al alegerilor, ar putea fi invalidat din cauza vicierii alegerilor?!
Simplificând, eu cred că dacă adăugăm recomandările interesante și importante pe care le-a făcut Consiliul Suprem de Apărare al Țării exercițiului propus de către Curtea Constituțională soluția va fi aceea a anulării primului tur al alegerilor prezidențiale.
Oricum vineri este ultima zi în care validarea alegerilor mai este posibilă pentru ca din nou campania electorală prezidențială să poată începe. Dar acum este cât se poate de clar că o asemenea procedură este dificilă, dacă nu chiar imposibilă.
România se găsește într-un moment extrem de dificil al existenței sale democratice la 35 de ani de la Revoluție.