Rezultatele provizorii ale alegerilor prezidențiale, urmărite live. Cum funcționează platforma digitală

Rezultatele provizorii ale alegerilor prezidențiale, urmărite live. Cum funcționează platforma digitalăAlegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegerile prezidențiale din România. Primul tur are loc pe 24 noiembrie,  iar  cetățenii vor avea posibilitatea de a urmări rezultatele provizorii în timp real. Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Institutul Național de Statistică (INS) au realizat un program care permite centralizarea rezultatelor provizorii parțiale imediat ce secțiile de votare transmit procesele verbale. Astfel, pentru prima dată, rezultatele vor putea fi accesibile online pe site-ul AEP, începând cu primele ore după închiderea secțiilor de votare.

Potrivit președintelui AEP, Toni Greblă, această inovație va permite ca, până la ora 21:00, să fie vizibile rezultatele parțiale provizorii, care se vor actualiza în timp real pe măsură ce procesele verbale ajung în sistem.

Noua platformă digitală permite transparență completă în procesul electoral

În plus față de centralizarea rezultatelor, noua platformă online va oferi o hartă interactivă care va permite vizualizarea rezultatelor în funcție de județ, localitate sau chiar din străinătate, cu detalii pentru fiecare dintre cei 14 candidați înscriși în cursa pentru președinția României. De asemenea, vor fi afișate grafice continue și datele statistice privind prezența alegătorilor, precum și fotografii ale proceselor verbale, pentru a asigura o transparență deplină.

STS a subliniat că, datorită acestei funcționalități, cetățenii vor putea urmări în timp real toate informațiile legate de alegeri, începând cu deschiderea secțiilor de votare.

Măsuri tehnice și de securitate pentru buna desfășurare a alegerilor

STS va asigura și suportul IT și asistența tehnică necesară pentru buna desfășurare a procesului electoral. Peste 46.000 de persoane vor fi instruite pentru a gestiona secțiile de votare, iar echipele STS sunt pregătite să intervină în caz de probleme tehnice sau de securitate cibernetică. De asemenea, vor fi disponibile echipamente și aplicații informatice pentru a sprijini procesul de votare, iar specialiștii STS vor fi gata să răspundă prompt oricăror situații neprevăzute.