Chiftele cu năut. Ingredientele folosite de călugării de la Muntele Athos
- Mădălina Sfrijan
- 23 noiembrie 2024, 09:44
Năutul are un conținut ridicat de fibre și este cunoscut ca fiind un înlocuitor al cărnii. Cel mai popular preparat cu această leguminoasă este hummusul, însă există numeroase alte feluri de mâncare în care poate fi adăugat. Iată trei rețete cu acest aliment bogat în nutrienți.
Chiftele cu năut. Rețeta călugărilor de la Muntele Athos
În magazine, alimentul poate fi găsit la conservă sau sub formă uscată. La chiftele sau alte preparate cu acest aliment poți folosi ambele variante. Năutul nu are o aromă puternică, iar folosirea condimentelor este esențială.
Chiftelele cu năut sunt pregătite des pe Muntele Athos. Pentru pregătirea acestora ai nevoie de două conserve de năut fiert, 3 cepe, o legătură de pătrunjel, coriandru (proaspăt), un morcov, sare și piper.
Ceapa și morcovul se curăță și se toacă mărunt și se adaugă peste năutul zdrobit și scurs de excesul de apă. De asemenea, pătrunjelul și coriandrul se toacă și se adaugă peste restul ingredientelor.
Le poți coace la cuptor
Din compoziția obținută se formează chiftelele, care se pot prăji în ulei sau se pot coace în cuptor. Acestea se pot servi cu orez.
Năutul poate fi folosit și pentru prepararea unei gustări delicioase. Cu un gust aparte, aceasta poate înlocui chips-urile pline de grăsimi nesănătoase. Pune la scurs năutul din conservă și transferă-l apoi pe o tavă în care ai așezat hârtie de copt.
Presară deasupra boia de ardei iute, usturoi granulat și sare. De asemenea, adaugă și un strop de ulei de măsline. Amestecă totul cu mâna și asigură-te că boabele sunt învelite într-un strat generos de condimente.
Pune tava la cuptorul încins la 200 de grade, iar după 15 minute te poți bucura de o gustare sănătoasă.
Tocăniță cu ardei copt și năut. Prânzul ideal din perioada postului Crăciunului
Pentru această rețetă vei avea nevoie de două cepe, șase ardei kapia, morcov, o lingură de ulei, o conservă de năut și pătrunjel verde.
Coace ardeii kapia și elimină învelișul ars. Separat, curăță ceapa și morcovul, toacă-le mărunt. Pune legumele la călit cu o lingură de ulei, iar după ce au început să se înmoaie adaugă năutul și o jumătate de cană de apă. Lasă totul la foc mic, iar după 15 minute așează și ardeii kapia copți în cratiță. Se mai lasă la fiert timp de un sfert de oră și se adaugă pătrunjelul verde.