Boli rare, un mare mister. Oamenii care se îmbată fără alcool, cei care sunt excitați veșnic și cei care se cred cadavre
- Nicolae Comănescu
- 23 noiembrie 2024, 19:21
Boli enigmatice, greu de gestionat. Sunt rarități, care ridică semne de întrebare cercetătorilor. Chiar dacă studiul asupra corpului uman are o vechime de zeci de mii de ani și progresele sunt uluitoare, dacă privim medicina de azi, există încă multe enigme.
Iară trei boli extrem de rare, aflate încă în studiu
1. Sindromul fermentației intestinale
Sindromul Auto-Brewery, cunoscut și sub numele de sindromul fermentației intestinale, este o afecțiune ciudată în care o persoană se intoxică cu alcool prin „fermentație intestinală anormală” în intestinul subțire. E cauzată de o creștere excesivă a anumitor tipuri de ciuperci. Intestinul produce alcool din alimente și băuturi obișnuite care conțin carbohidrați, drojdie sau bacterii care se dezvoltă în acea parte a corpului.
Simptomele includ: Dureri și dureri, inclusiv în stomac balonare modificări ale mișcărilor intestinale oboseală secreții nazale, tuse productivă și sinuzită Probleme cu concentrarea, memoria și procesele de gândire pofta de zahăr
Principalele tratamente pentru această afecțiune sunt modificarea dietei și reducerea zaharurilor simple, a carbohidraților rafinați, a produselor din drojdie și a alimentelor mucegăite. În plus, o persoană cu această afecțiune poate avea nevoie și de medicamente, cum ar fi suplimente de vitamine și minerale pentru a compensa deficiențele nutriționale.
2. Sindromul excitației sexuale persistente
Sindromul excitației sexuale persistente (PSAS), denumit și sindromul excitației genitale persistente (PGAD), face ca oamenii să trăiască perpetuu în pragul orgasmului. Senzațiile sunt parțial ameliorate prin orgasm, dar pot reveni brusc în câteva ore. PSAS poate duce la dureri fizice constante, stres și dificultăți psihologice din cauza incapacității de a îndeplini sarcinile zilnice.
Pacienții pot suferi de următoarele: Anxietate Depresie Detresă frustrare Vinovăție Insomnie Atacuri de panică
Tratamentul este de obicei prescris pentru a gestiona simptomele, deoarece cauza exactă nu este încă cunoscută. Se spune că terapia cognitiv-comportamentală (CBT) identifică factorii declanșatori și oferă unele tehnici de distragere. În plus, schimbările în medicație prin eliminarea medicamentelor cu estrogen pe bază de plante pot ajuta la gestionarea afecțiunii.
3. Sindromul cadavrului ambulant
Sindromul cadavrului ambulant este numit și sindromul Cotard, o tulburare neuropsihiatrică legată de depresie. Acest sindrom îi face pe oameni să creadă că sunt morți sau că le lipsesc sufletul, organele, sângele sau anumite părți ale corpului. Acest sindrom este de obicei un simptom al unei alte afecțiuni psihiatrice, mai degrabă decât o boală de sine stătătoare.
Simptomele includ:
Încercări de autovătămare Rămânerea fără cuvinte iluzii de nemurire Iluzii că cineva este pe moarte, mort sau nu mai există Insensibilitate la durere Pacientul nu mai vorbește Refuzul de a mânca ca urmare a iluziilor lor de a fi mort Depresie severă sau tristețe (melancolie) Voci care îi spun pacientului că este mort sau pe moarte
Simptomele sunt de obicei gestionate prin medicamente precum antidepresivele, antipsihoticele și medicamentele împotriva anxietății; și terapie precum terapia cognitiv-comportamentală (CBT) sau psihoterapia. În plus, terapia electroconvulsivă (ECT) poate fi utilizată ca ultimă soluție atunci când medicamentele și terapia prin discuții nu funcționează.