Obiceiul care stârnește furia vecinilor din bloc. Toți proprietarii ajung în această situație

Obiceiul care stârnește furia vecinilor din bloc. Toți proprietarii ajung în această situațieBloc. Sursa foto: Pixabay

Viața la bloc vine la pachet cu numeroase provocări pentru proprietari. Pe lista marilor nemulțumiri se află zgomotul de pe scară sau din apartamentele vecine. Folosirea bormașinii sau a unui aspirator cu putere mare îți poate strica relația cu vecinii.

Când ai voie să folosești bormașina dacă stai la bloc

Fiecare proprietar ajunge în situația de a folosi bormașina. Fie că pune un tablou pe perete sau a ales să facă lucrări mai ample de renovare, acțiunea sa poate stârni mari controverse pe scara blocului.

De-a lungul timpului au existat numeroase discuții legate de folosirea acestui instrument. Cu toate acestea, „legea bormașinii” nu a fost adoptată până în prezent.

Ce trebuie să știe proprietarii de apartamente

Legea nr. 61/1991 îi protejează pe cei care stau la bloc și se arată deranjați de gălăgie.  Astfel, toți proprietarii trebuie să respecte regula în intervalul 22:00 - 8:00 și 13:00 - 14:00.

Bormașină

Bormașină. Sursa foto: Pixabay

"Tulburarea liniștii locatarilor (…) de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora", se arată în lege.

Astfel, dacă ai în plan să începi renovarea apartamentului trebuie să știi că echipa de lucru nu va putea face gălăgie între orele respective.

Amenzile sunt usturătoare

Cei care nu țin cont de reguli au probleme cu vecinii, dar riscă și o sancțiune. În astfel de cazuri, amenzile pornesc de la 500 de lei și pot ajunge până la 1.500 de lei.

În plus, proprietarii care primesc amendă, însă ulterior continuă lucrările în apartament și fac mult zgomot pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. De altfel, cei vizați pot fi obligați să presteze între 70-120 de ore în folosul comunității. Proprietarii pot ajunge în astfel de situații inclusiv din cauza zgomotului produs de mașina de spălat, care este pornită la o oră nepotrivită.