Zece producători de miere de albini din Republica Moldova au drept de export pe piața UE. Cifrele anuale

Zece producători de miere de albini din Republica Moldova au drept de export pe piața UE. Cifrele anualeMiere: Sursă Foto: Arhiva EVZ

Zece producători de miere de albini din Republica Moldova au drept de export pe piața Uniunii Europene, fiind listați în sistemul TRACES NT al UE. În prezent, piața principală pentru desfacerea producției apicole constituie Uniunea Europeană, unde anual ajung aproximativ 90% din exporturile moldovenești.

Piața Uniunii Europene este prioritară pentru producătorii de miere de albini

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în anul 2024, instituția a colaborat intens cu producătorii și exportatorii din sectorul apicol pentru a pune în aplicare noile modificări din legislația europeană.

Miere Manuka

Miere. Sursă foto: Unsplash

„Producția apicolă din Republica Moldova este în continuă dezvoltare. Este cert faptul că piața Uniunii Europene este prioritară pentru producătorii de miere de albini și produse apicole de origine moldovenească”, a anunțat ANSA.

De asemenea, instituția a îndemnat producătorii de miere de albini și produse apicole din Republica Moldova, care intenționează să exporte în Uniunea Europeană, să depună o solicitare la ANSA pentru autorizare la export pe piața comunitară.

Producția de miere

Anual, sectorul apicol produce în mediu 3 700 tone de miere de albini. Din acestea, se exportă producție în valoare de circa 70%. Piața principală pentru desfacerea producției apicole din Republica Moldova constituie Uniunea Europeană. În UE, anual, ajung aproximativ 90% din exporturile moldovenești. Cifra reprezintă aproximativ 2 200 tone de miere, conform evaluărilor pentru ultimii 3 ani.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat că statul a investit în sectorul apicol peste 100 de milioane de lei (circa 5 milioane de euro) în anul 2023. Banii au fost acordați sub formă de subvenții pentru procurarea utilajelor, echipamentelor, roiurilor și reginelor. Totodată, din cele 73 de cereri depuse la măsurile de subvenționare în avans, cel puțin jumătate au fost pentru investiții în apicultură.

miere

Albini. Sursa foto: Arhiva EVZ

Datele MAIA relevă că în țară există 9 421 de apicultori autorizați, care dețin pașaport al stupinei. Dintre aceștia, 3 319 dețin formă juridică de activitate.

De asemenea, în vara acestui an, Parlamentul de la Chișinău a instituit Ziua Națională a Albinei. Aceasta va fi marcată anual pe data de 20 mai. Propunerea a venit din partea Asociației Naționale a Apicultorilor. Instituirea sărbătorii are drept scop promovarea consumului de miere și produse apicole de către populație.

Ne puteți urmări și pe Google News