Ratele românilor cresc din octombrie. Experții bancari au estimări pesimiste

Ratele românilor cresc din octombrie. Experții bancari au estimări pesimiste Rate Sursa: Arhiva EVZ

Ratele bancare la creditele contractate de români vor crește începând de la 1 octombrie. Experții financiari estimează că IRCC, indicele în funcție de care se calculează dobânzile, se va majora.

IRCC va fi actualizat la finalul lunii septembrie, iar noua valoare va intra în gvigoare de marți, 1 octombrie 2024. Acest indice este folosit la calcularea dobânzilor bancare pentru creditele contractate după luna mai 2019.

Ratele bancare vor crește

La 1 octombrie 2024 va intra în vigoare noua valoare a IRCC stabilită pentru următoarele trei luni. Experții financiar-bancari estimează că ratele românilor vor crește.

Este de așteptat ca indicele să crească de la 5,86% la 5,99%. Viitorul IRCC reflectă datele economice anterioare lunii iulie 2024. Drept urmare, chiar dacă BNR a redus dobânda de politică monetară, acest lucru nu se va vedea decât mai târziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

După noul IRCC, o rată de 1.670 lei va crește cu aproximativ 20 lei, începând cu luna octombrie, în cazul unui credit de aproximativ 200.000 de lei, pe 25 de ani.

Banca Națională a României (BNR)

BNR. Sursa foto: Arhiva EVZ

Când vor scădea dobânzile

Este de așteptat ca ratele pentru creditele din bănci ale căror dobânzi sunt calculate în funcție de IRCC să scadă abia de anul viitor. O scădere a indicelului ar putea veni în luna ianuarie. Abia atunci va fi luată în considerare noua dobândă de politică monetară a BNR.

„Pentru că IRCC este un indice trimestrial, adică este o medie pe trei luni, adică la dobânzi din urmă. Şi de aceea acum, de exemplu, IRCC este 5,86 la sută, până la 1 octombrie. Iar de la 1 octombrie va fi mai mare, va fi 5,99 la sută, aproape 6. Este calculat pe baza dobânzilor dinainte de iulie 2024, adică dinainte ca BNR să scadă dobânzile”, comenta, în urmă cu câteva zile, Irina Chiţu, analist financiar.

În luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică procedura de calcul la ratele pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Actul normativ a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). Acesta este calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare anterioare.

Bancile obligate să ia măsuri

Tranzacții digitale. Sursa oto: EVZ

Ratele cresc, iar statul mai introduce o taxă

Tot de la 1 octombrie va intra în vigoare o nouă taxă pe care o vor plăti consumatorii de energie. Astfel pe lângă ratele mai mari la credite, românii primesc încă o veste proastă. Noua taxă, a fost stabilită de Guvern pentru a finanța investițiile în producția de energie verde. Noul impozit pentru români se numește „contribuția CfD”.

Oficial din bani colectați vor fi dezvoltate tehnologii care produc energie cu emisii scăzute de carbon.

Valoarea de plată este de 0,000128 lei pe kilowatt-oră. Astfel, la o gospodărie care consumă 300 kWh pe lună, taxa va fi de 4,5 bani. Până la 1 aprilie 2025, cât timp prețurile sunt plafonate, suma va fi suportată de furnizori, conform capital.ro.

Revista presei