Preoți pro-ruși s-au trezit cu polițiștii la ușa bisericii. Mitropolia Basarabiei: Prietenie cu un călău străin

Preoți pro-ruși s-au trezit cu polițiștii la ușa bisericii. Mitropolia Basarabiei: Prietenie cu un călău străin Mitropolitul Vladimir, alături de Patriarhul Kiril/ Sursa foto: Captură video

Republica Moldova. Cel puțin trei preoți din zona de nord a țării sunt cercetați de polițiști, pentru agitație electorală. Oamenii legii îndeamnă populația să sesizeze cazurile în care, în biserici, sunt promovate astfel de mesaje.

Trei preoți ai Mitropoliei Moldovei, în vizorul polițiștilor

Mai multe episoade în care preoți ai Mitropoliei Moldovei au fost surprinși în toiul unor predici ant-UE și anti-guvernare sunt cercetate de poliție. Oamenii legii spun că au probe concludente pentru a demonstra implicarea fețelor bisericești în campania electorală.

„Astfel de cazuri au fost înregistrate în municipiul Bălți și raionul Râșcani”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pentru compania „Teleradio-Moldova".

Șeful IGP a îndemnat populația, dar și mass-media, să sesizeze în continuarea cazurile în care preoții fac îndemnuri electorale. „Noi recomandăm cetățenilor, reprezentanților mass-media să ne comunice, să ne sesizeze, pentru a asigura procesul de documentare ulterior", a subliniat Cernăuțeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mitropolia Basarabiei condamnă alinierea la „călăul străin”

Mitropolia Basarabiei constată cu îngrijorare „intensificarea acțiunilor lipsite de discernământ și tact duhovnicesc ale unor ierarhi și clerici din Republica Moldova”.

„Am aflat cu indignare că, în ultimele săptămâni, aceste figuri bisericești s-au implicat activ într-o misiune politică ostilă. Această implicare adâncește fracturile spirituale, sociale și politice din Republica Moldova”, se arată într-un comunicat al Mitropoliei Basarabiei.

În comunicat se mai menționează că Biserica nu trebuie să mimeze „perfid o prietenie cu un călău străin ce a zdrobit”.

„Orice gest care afectează stabilitatea Bisericii și a societății, este de netolerat. Clerul nu are voie să se implice în activități politice. De asemenea, legea Republicii Moldova impune cultelor religioase să se abțină de la exprimarea sau manifestarea publică a preferințelor politice”, subliniază Mitropolia Basarabiei.

La finalul comunicatului, Mitropolia Basarabiei declară că susține cu fermitate parcursul european al Republicii Moldova.

Sursa foto: Mitropolia Basarabiei

Predici anti-UE, din altar

Săptămâna trecută, preoți aflați în subordinea Episcopului pro-rus Marchel,  au fost surprinși făcând campanie anti-UE în timpul slujbelor. Jurnaliștii de la NordNews au obținut imagini cu parohul unei biserici din Bălți. Ultimul a lansat un potop de falsuri despre Uniunea Europeană în fața enoriașilor.

Conform jurnaliștilor, Pavel Petrov, paroh al Bisericii „Sfântul Mina” din Bălți, a folosit o retorică anti-UE în timpul unei predici ținute în lăcașul sfânt.

„Astăzi putem să ne închinăm, să vorbim și să trăim viața liber… democrație, ce fel de democrație? Când ne impun toate mârșăviile lor, aduse din Europa. De ce nu importă din Europa drumuri bune, farmacii eficiente? De ce nu aduc altceva, precum învățăturile de acolo? Au adus doar mârșăviile lor”, a spus parohul.

Sursa foto: captură video/NordNews

Preotul mai susține că Uniunea Europeană este „lipsită de valori” și că actuala guvernare ar lua din spațiul comunitar „tot ce este mai rău”.

„La unele instituții de învățământ din Chișinău veceurile sunt comune, vă spun cu sfânta cruce în mână. Nu mai există separare pentru băieți și fete, chiar din școală. Noi vrem să evităm mânia lui Dumnezeu, nu să ne confruntăm cu potopul lui Noe, Sodoma și Gomora să ne ardă Dumnezeu de vii”, declară acesta în fața enoriașilor .

Contactați de sursa citată, reprezentanții Ministerului Educației au negat afirmațiile preotului. Jurnaliștii au discutat și cu protagonistul video-ului, dar acesta a negat că ar fi făcut astfel de declarații.

Revista presei