Recompensă pentru informații despre iranianului care a plănuit asasinarea consilierului lui Donald Trump

Recompensă pentru informații despre iranianului care a plănuit asasinarea consilierului lui Donald Trump John Bolton. Sursa foto: Twitter

Statele Unite pun la dispoziție o recompensă uriașă pentru orice informație care ar putea conduce la arestarea iranianianului suspectat că a planificat asasinarea fostului consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, John Bolton.

Shahram Poursafi, un membru al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran (IRGC), este acuzat că a încercat să recruteze criminali în Statele Unite pentru a-l asasina pe John Bolton, un critic deschis al Iranului, oferind în schimb suma de 300.000 de dolari.

20 de milioane de dolari pentru arestarea iranianului implicat în planul de asasinat al lui John Bolton

Recompensa oferită este de 20 de milioane de dolari, iar acest anunț survine în aceeași săptămână în care Trump a declarat că a fost avertizat de serviciile de informații americane despre un presupus plan iranian de asasinat împotriva sa.

Iran a respins anterior acuzațiile privind orchestrarea unor comploturi de asasinat împotriva oficialilor din administrația Trump sau implicarea în afacerile interne ale SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii susțin că, în perioada octombrie 2021 - aprilie 2022, Poursafi a încercat să recruteze „elemente criminale din Statele Unite” pentru a-l asasina pe John Bolton, având ca locație Washington DC sau Maryland.

Numai că, unul dintre potențialii asasini contactați de el era o sursă confidențială pentru autoritățile americane, conform informațiilor furnizate de departamentul de stat.

Shahram Poursafi

Shahram Poursafi. Sursa foto: fbi.gov

Asasinatul lui Bolton, reacție la uciderea lui Qasem Soleimani

Se afirmă că Poursafi i-a comunicat acelei persoane că, odată ce va duce la bun sfârșit misiunea de eliminare a lui John Bolton, va avea un al doilea angajament de asasinat pentru el.

Motivația sa aparentă a fost răzbunarea împotriva Statelor Unite pentru uciderea generalului iranian Qasem Soleimani, care a fost ordonată de Trump în perioada în care se afla la Casa Albă, conform declarațiilor oficiale.

Astfel, în 2022, Departamentul de Justiție al Statelor Unite l-a acuzat pe Poursafi de implicare în un complotul de asasinat. Acesta este dat în urmărire, iar autoritățile susțin că nu există indicii că s-ar afla în Statele Unite.

„Nu asasinăm oameni, dar realitatea este că ei au asasinat un general iranian venerat”, a fost replica dată de vicepreședintele iranian Mohammad Javad Zarif.

John Bolton cere o implicare mai activă în fața amenințărilor iraniene

John Bolton a declarat că Statele Unite ar trebui să adopte o abordare „mai proactivă” în fața amenințărilor venite din partea Iranului.

„Când vin după noi, oficiali guvernamentali, actuali și foști, pentru că își fac datoria, acesta este, de fapt, un atac asupra guvernului Statelor Unite”, a spus John Bolton. „Nu cred că a rămâne într-o atitudine pasivă este cea mai bună abordare. Știm că aceasta este mai mult decât o speculație inactivă în Teheran”, a completat el.

La începutul săptămânii, campania lui Donald Trump a anunțat că a fost informată de agențiile de informații americane cu privire la comploturile iraniene de a-l asasinat pe fostul președinte american.

Donald Trump

Donald Trump. Sursa foto: Facebook

Biroul Directorului Național de Informații al SUA a confirmat primirea acestei informări, însă a refuzat să ofere detalii suplimentare, potrivit BBC.

Revista presei