Pensionarii riscă să piardă sumele primite în plus la recalculare. Milioane de decizii, reanalizate

Pensionarii riscă să piardă sumele primite în plus la recalculare. Milioane de decizii, reanalizate Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Toate cele 4,6 milioane de decizii legate de recalculare vor fi revizuite de specialiștii de la Casa Națională de Pensii. Cererile de revizuire făcute direct de pensionari vor avea prioritate.

În cazul în care verificările arată că sumele stabilite prin recalculare au fost crescute nejustificat, pensionarii vor fi nevoiți să restituie banii în plus pe care i-au primit.

Pensionarii care riscă să dea bani înapoi, după recalculare

Spre exemplu, sunt situații în care pensia a fost crescută nejustificat, conform prevederilor legale, iar în aceste cazuri, sumele respective vor trebui returnate.

Potrivit celor mai recente informații de la Casa Națională de Pensii, mai mult de 60.000 de pensionari au cerut clarificări după recalculare, dar erori au fost identificate în doar 3.000 dintre decizii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dorina Barcari, expert în pensii, a subliniat că pare că statul se joacă cu legile și cu drepturile oamenilor. Ea a menționat că au existat câteva amendamente, toate fiind respinse în totalitate, pe principiul că „nu se va schimba nimic, legea rămâne bătută în cuie”.

Pensii

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Casele de Pensii fac verificări

„Problema cu recalcularea și revizuirea sunt aspecte care doar întârzie rezolvarea situației. Iar ideea de „a se da banii înapoi” reprezintă o formă de încălcare a legilor, precum Legea 125 (...), care prevede că orice eroare comisă de funcționarii caselor de pensii, ce generează debite în sarcina pensionarilor, nu poate duce la reținerea acestor debite”, a mai completat experta.

Aceasta a adăugat că, prin urmare, dacă au acordat sume mai mari la recalculare, nu au decât să le acopere din fondurile cu care operează zilnic. Potrivit ei, a se juca cu banii pensionarilor este un act complet ilegal și imoral.

Pensii

Pensionari. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Noua lege a pensiilor a generat o recalculare pentru 4,6 milioane de dosare de pensionare, iar peste 80% dintre pensionari au primit sume suplimentare ca rezultat al acestei măsuri.

În plus față de cererile de revizuire, Casele Teritoriale de Pensii efectuează și verificări din proprie inițiativă, conform afirmațiilor mai multor oficiali, inclusiv ale ministrului Muncii.

Revista presei