Bombă din Primul Război Mondial, neutralizată în Serbia

Bombă din Primul Război Mondial, neutralizată în Serbia

O bombă de artilerie datând din Primul Război Mondial și cântărind aproape 300 de kilograme a fost scoasă duminică de pe un șantier de lângă Parlamentul sârb din Belgrad, a declarat poliția pentru AFP.

Bombă detonată controlat

Bomba a fost apoi transportată într-o vastă zonă nisipoasă, la 60 km est de capitala sârbă, unde a fost distrusă în siguranță, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției.

„La operațiune au participat 130 de membri ai poliției”, a declarat ministrul de Interne Ivica Dacic, chiar înainte ca bomba să fie îndepărtată.

Anterior, Poliția le ordonase locuitorilor din zonă să-și scoată vehiculele din zona de operare, sfătuindu-i, de asemenea, să părăsească locuințele, dacă este posibil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectilul aparținuse Austro-Ungariei

Grenada fusese descoperită pe 18 septembrie în timpul lucrărilor pentru construirea unui garaj subteran din apropierea Parlamentului Sârb, în ​​centrul Belgradului.

Potrivit domnului Dacic, este vorba despre un dispozitiv de artilerie folosit de armata austro-ungară în timpul asediului Belgradului. "Cântărește 287 de kilograme, măsoară 113 centimetri lungime și are un diametru de 30,5 centimetri", a detaliat el.

Belgradul a fost unul dintre primele orașe mari vizate de o mare putere în timpul Primului Război Mondial. Austro-Ungaria a bombardat orașul pe 29 iulie 1914, la o zi după ce a declarat război Serbiei.

Bombă de 242 de kilograme, descoperită în 2021

În ultimii ani, în Serbia au fost descoperite mai multe bombe care datează din conflicte trecute. Toate conţineau materiale explozive, care au fost neutralizate fără nicio problemă, potrivit autorităţilor.

În luna aprilie, o bombă de 1.000 de kilograme aruncată de NATO în 1999 a fost descoperită la Nis (în sudul Serbiei).

Și în 2021, o bombă de 242 de kilograme care data din al doilea război mondial a fost scoasă de e un șantier din suburbiile Belgradului.

(www.afp.com - Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei