Cum ne ucid ambalajele. 3.600 de substanțe contaminante, găsite în corpul uman

Cum ne ucid ambalajele. 3.600 de substanțe contaminante, găsite în corpul uman

În corpul uman au fost găsite de cercetători 3.600 de substanțe contaminante, care provin din ambalajele alimentelor.

Ambalajele, pricipala sursă de substanțe contaminante

În corpul uman au fost găsite 3.600 de substanțe contaminante, care provin din ambalajele alimentelor și de la alte materiale care vin în contact direct cu alimentele în timpul procesării, conservării și gătirii acestora: unele dintre aceste substanțe sunt deja cunoscute ca fiind periculoase pentru sănătatea umană, deși se știu încă foarte puține despre multe altele.

Descoperirea a fost publicată în "Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology" de către cercetătorii de la Food Packaging Forum (o organizație non-profit cu sediul în Zürich) împreună cu colegi din patru instituții academice.

Peste 14.000 de substanțe pot intra în contact cu alimentele

Studiul a examinat peste 14.000 de substanțe care pot intra în contact cu alimentele și a evaluat prezența acestora în corpul uman prin analizarea datelor raportate în studii științifice și baze de date de bio-monitorizare, care analizează substanțele chimice din probele biologice, cum ar fi sânge, urină și lapte matern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii se așteptau să găsească confirmarea prezenței a câtorva sute de substanțe contaminante, dar în schimb au găsit 3.601, practic 25% din toate substanțele cunoscute până acum.

Sursă: Maksim Safaniuk | Dreamstime.com

„Știam deja că substanțele problematice din ambalajele alimentare nu se limitează la cele binecunoscute precum bisfenolul și ftalații, dar am fost surprinși de numărul ridicat de substanțe aflate în contact cu alimentele pentru care există dovezi ale expunerii umane. Acest lucru arată că trebuie făcute mai multe cercetări privind toxicitatea și expunerea la multe substanțe și asupra reglementării utilizării acestora în ambalajele alimentare” - comentează unul dintre autorii studiului, Olwenn Martin, de la University College din Londra.

Ambalajele nu sunt complet sigure

„Această lucrare evidențiază faptul că materialele care vin în contact cu alimentele nu sunt complet sigure, deși pot respecta reglementările, deoarece transferă substanțe cunoscute a fi periculoase pentru oameni”, adaugă coordonatorul studiului, Jane Muncke.

„Ne-am dori ca această nouă bază de dovezi să fie utilizată pentru a îmbunătăți siguranța materialelor care intră în contact cu alimentele, atât în ce privește reglementările cât și în dezvoltarea de alternative mai sigure”, a adăugat acesta.

(Articol de Elisa Buson, ANSA; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei