Număr de înmatriculare personalizat. De ce restricții trebuie să ții cont

Număr de înmatriculare personalizat. De ce restricții trebuie să ții cont Înmatricularea mașinilor. Sursa foto: Dreamstime.com

Dacă ai cumpărat recent o mașină și vrei să obții un număr de înmatriculare exclusiv sau personalizat, trebuie să ții cont de câțiva pași esențiali și de anumite restricții.

În primul rând, pentru a obține un număr personalizat în România, este necesar să verifici dacă combinația aleasă este disponibilă.

Ce să faci să ai număr de înmatriculare personalizat

Astfel, pentru a solicita un număr personalizat, va trebui să completezi o cerere-tip și să o însoțești cu documentele necesare, precum actul de identitate, dovada de proprietate și asigurarea mașinii.

În plus, va trebui să plătești o taxă suplimentară de 45 de lei pentru opțiunea preferențială, pe lângă taxele standard de înmatriculare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este important să fii conștient că combinația dorită ar putea fi deja utilizată sau chiar interzisă.

înmatriculare

Plăcuțe de înmatriculare. Sursa foto: Facebook

Peste 1.500 de combinații sunt interzise

E bine de știut că sunt aproximativ 1.500 de combinații alfanumerice care nu sunt permise, fie din cauza conotațiilor inadecvate, fie pentru că sunt legate de instituții publice, cum ar fi Poliția Română, Senatul sau Camera Deputaților.

Așadar, dacă dorești un număr de înmatriculare personalizat, trebuie să știi că combinații precum „POL”, „SNT”, „SRI” sau „DEP” nu pot fi folosite de către public.

În plus, literele „O” și „I” sunt interzise în anumite configurații pentru a evita confuzia cu cifrele „0” și „1”.

De asemenea, există numere care au fost blocate de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări (DRPCIV) deoarece au fost respinse de un număr considerabil de cetățeni atunci când au fost alocate automat.

Chiar dacă aceste combinații nu sunt oficial interzise, ele nu vor putea fi folosite, fiind retrase din circulație.

Numerele de înmatriculare

Numere de înmatriculare. Sursa foto: EVZ

Cum să verifici dacă ai disponibil numărul de înmatriculare dorit

Dacă îți dorești un număr de înmatriculare personalizat, poți verifica disponibilitatea acestuia prin intermediul platformei online gratuite a DRPCIV.

Aceasta îți permite să introduci numărul dorit în formatul: XX (indicativul județului) + combinația de litere și cifre. Astfel, vei afla rapid dacă numărul este disponibil sau nu.

Este esențial de subliniat că, deși verificarea arată că numărul este disponibil, aceasta nu constituie o rezervare.

Între momentul verificării și depunerea cererii oficiale, numărul poate fi alocat altcuiva, potrivit Capital.

Revista presei