Scandal erotic la Procuratura Chişinău. Un politician cu probleme penale îl acuză pe un om al legii de propuneri indecente

Scandal erotic la Procuratura Chişinău. Un politician cu probleme penale îl acuză pe un om al legii de propuneri indecente Marcel Darie în campanie electorală/ Sursa foto: Ziarul Naţional

Republica Moldova. Un politician din Chişinău, care a încercat de mai multe ori să ocupe funcţia de primar al municipiul Chişinău, acuză un procuror că a vrut să-i facă sex oral.

Este vorba de procurorul care gestionează dosarul cu 156 de părţi vătămate, în care politicianul afacerist este învinuit de escrocherie.

Acuzaţiile de hărţuire sexuală au fost aduse de pretinsul activist Marcel Darie, preşedintele ONG-ului „Pro Chișinău”, președinte al Federației de Powerlifting și maestru în sport, campion mondial și național la Powerlifting.

În anul 2007, în cadrul alegerilor locale generale, Marcel Darie a fost ales în funcția de consilier raional în Ialoveni. Începând cu 2008, se manifestă drept activist civic în Chișinău. Proiectează și implimentează mai multe proiecte de parteneriat public, legate de renovarea fondurilor locative – termoizolare, mansardare, renovarea rețelelor etc.

În 2011, candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea partidului Legii și Dreptății. Atunci Darie a reuşit să adune 0.13% din sufragii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În anul 2015, el a candidat din nou la funcția de primar de Chișinău. Tot din partea Partidului Legii și Dreptății. Iar în luna mai 2016, a preluat conducerea altui partid – Frontul Salvării Moldovei.

În același an, Marcel Darie a înregistrat Federația moldovenească de powerlifting, sub egida acesteia organizând în Moldova campionate internaționale și competiții pentru deținuții din penitenciare.

Marcel Darie

Marcel Darie/ Sursa foto: IPN

Darie este învinuit că a înşelat sute de persoane de la care a luat sute de mii de euro pentru construcţia locuinţelor. Oamenii se plâng că au rămas şi fără bani, şi fără apartamente.

„Sex pentru anumite favoruri”

Marcel Darie a făcut mai multe postări publice în care îl acuză pe procurorul Roman Tocan de la Procuratura municipiului Chişinău că i-a făcut „avansuri sexuale” şi i-a propus o partidă de „sex pervers”.

Totodată, Darie a ieşit şi într-o conferinţă de presă cu acuzaţii împotriva lui Tocan. Mai mult, acesta l-a acuzat şi pe procurorul şef al municipiului Chişinău, Oleg Afanasii, că „protejează pederastia în Procuratură” şi l-a numit „hoţ în lege”.

„Astăzi au loc evenimente teribile, fără precedent în justiție, în Procuratură. Mă refer la Procuratura municipală. Astăzi, un procuror se poate oferi să facă sex cu un inculpat. Sex pentru anumite favoruri. Acest procuror este supravegheat de șeful Procuraturii.

Oleg Afanasii este noul hoț în lege care controlează întreaga afacere din umbră, droguri, mafie. Este pur și simplu de necrezut”, a declarat Darie în conferinţa de presă.

Marcel Darie a depus şi o plângere la Consiliul Suprem al Procurorilor. El a cerut „acțiuni disciplinare și penale împotriva” procurorului care i-a oferit sex. Dar şi să termine cu „pederastia din Procuratură”.

„Mi-a propus să-mi facă sex oral”

Solicitat de Evenimentul Zilei, Marcel Darie a declarat că procurorul Tocan i-a zis să meargă la baie ca să-i facă sex oral.

„Am fost invitat pentru acţiuni procesuale. Şi mi-a zis să merg cu el la toaletă, să-mi facă sex oral. M-am simţit teribil, m-am simţit abuzat”, a declarat Darie pentru EvZ.

Activistul a mai spus că de vre-o patru ani, de când a fost pornit dosarul, Roman Tocan i-a tot făcut avansuri: „Îmi spunea că arăt bine, că sunt puternic. Numai să vedeţi cum arată şi o să vă daţi imediat seama cine este el. Este antipodul meu. Eu sunt sportiv, arăt ca un bărbat adevărat.

Eu nu sunt homofob. Dar nici nu fac parte din comunitatea LGBT. Sunt de orientare tradiţională”.

Marcel Darie, supărat pentru dosarul penal

În context, Marcel Darie a spus că este hărţuit de procurori cu dosare penale.

„La data de 9 octombrie 2013, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat cauza penală nr. 2013038180, conform indiciilor art.190. La 31 decembrie 2015, cauza penală a fost trimisă spre examinare în instanță de judecată doar conform art. 244 Cod Penal.

Cetățeanul Darie Marcel fusese scos de sub urmărire penală la data de 30 aprilie 2015. La 28 noiembrie 2023, procurorul-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal, Oleg Afansii, a emis o ordonanță în cauza nr. 2013038180, dispunând reluarea urmăririi penale în privința lui Marcel Darie, pentru infracțiunile prevăzute de art. 190 și art. 257 din Codul Penal (escrocherie şi încălcarea normelor în construcţie n.r.).

Această decizie pare este contrară prevederilor legale. Conform art. 211 alin. (1) din Codul de procedură penală, dosarele penale și materialele de urmărire penală trebuie să fie păstrate la arhivele instanțelor judecătorești.

Procurorul Oleg Afanasii a dispus reluarea urmăririi penale fără a avea acces legal la materialele cauzei, care erau deja în arhiva instanței. În plus, procurorul, acționând ca procuror ierarhic superior, nu avea competența de a emite o ordonanță de reluare a urmăririi penale într-o cauză care a fost deja soluționată de către instanța de judecată printr-o hotărâre irevocabilă. Nu sunt admise situații în care competența de examinare a aceleași cauze să fie deținută simultan de două organe”, a spus Darie.

Şeful Procuraturii Chişinău: „Să întoarcă banii oamenilor!”

Solicitat de Evenimentul Zilei, Oleg Afanasii a declarat că este vorba de „o încercare disperată de a scăpa de dosarul penal”.

„Este vorba de un dosar care în timpul apropiat va fi trimis în judecată. Este vorba de 156 de părţi vătămate. Oamenii i-au dat lui Darie economiile lor de o viaţă. Acesta le-a promis că le construeşte apartamente. Dar el a folosit banii în campanii electorale.

Anterior, victimele au ieşit la proteste. Acum s-au mai liniştit, ştiind că se desfăşoară urmărirea penală. Roman Tocan este un procuror tânăr şi Darie încearcă să-l intimideze. Mai bine să întoarcă banii oamenilor! Nu să umble cu prostii”, a spus omul legii.

Procuror

Procuror Oleg Afanasii/Sursa foto: ZdG

Oleg Afanasii a mai comunicat că a dispus să fie cercetată plângerea lui Darie. Dar este convins că este vorba de nişte aberaţii: „Darie venea la Tocan însoţit de avocat. A avut mai mulţi avocaţi, inclusiv din oficiu. Iar în veceul Procuraturii nu sunt condiţii ca să se închidă doi pentru a face sex”

Roman Tocan nu a răspuns la apeluri.

„Afacerile” lui Marcel Darie

Presa de la Chişinău a relatat pe larg despre „afacerea” cu mansarde ale lui Marcel Darie. Este vorba despre întreprinderea „Neo mansarde”, care a pornit în Chişinău o campanie de construcţie a apartamentelor-mansardă pe acoperişurile blocurilor de până la cinci etaje.

Sute de familii au investit bani greu în locuinţe la mansarde, ademeniţi de preţurile mai mici. Ca să rămână în cele din urmă şi fără bani, şi fără locuinţă.

La 12 aprilie 2013, Dorin Darie, fratele lui Marcel Darie, a vândut „Neo Mansarde” SRL unei femei, Aliona Gasanova. Iar în 2014, Curtea de Apel a declarat „Neo Mansarde" falimentară. Unii au reuşit, prin instanța de judecată, ca locuințele nefinisate să le fie transmise în proprietate.

Din 14 mansarde, „Neo Mansarde" a reușit să finiseze una, alta a fost finisată de viitorii locatari care au găsit de sine stătător o nouă companie de construcții și au mai plătit aproape 50% din banii investiți deja. Mulţi însă nu au avut însă bani pentru a finaliza lucrările de construcţie.

Şantier "Neo Mansarde"

Şantier al întreprinderii Neo Mansarde, rămas nefinalizat/Sursa foto: Ziarul Naţional

După ce a vândut „Neo Mansarde”, Dorin Darie a devenit proprietarul altei companii de construcții – „Creativ Invest Group". Firma a fost fondată oficial de Maxim Novosiolov, cumnatul lui Marcel Darie.

În luna februarie 2015, proprietar al „Creativ Invest Group" a devenit din nou Maxim Novosiolov. Iar în 2016, a început să construiască un bloc locativ pe strada Milescu Spătaru, sectorul Ciocana.

Locatarii din preajmă au acuzat compania că această construcție ar fi ilegală. Apoi deputații și consilierii municipali din partea PSRM au demontat gardul din jurul construcției. Apoi întreprinderea „Creativ Invest Group" a fost trimisă în insolvabilitate.

Marcel Darie se bate cu pumnul în piept că este onest

Marcel Darie a declarat în repetate rânduri că nu poartă nicio vină şi că a fost angajat doar în calitate de jurist.

Întrebat de Evenimentul Zilei cum rămâne cu oamenii care şi-au pierdut banii, Marcel Darie a reacţionat supărat: „Care oameni? Despre cine vorbiţi? Nu a fost nimeni amăgit.

Fratele meu a fondat întreprinderea, iar eu am fost doar jurist. Apoi a vândut întreprinderea. Iar în 2014 a ars mansarda de la la Botanica. Iar fostul primar, Dorin Chirtoacă, a retras autorizaţiile de construire. Întreprinderea a fost trimisă în insolvabilitate. Dar din câte ştiu, construcţiile au fost finalizate.

Ce am eu cu o firmă care nu mi-a aparţinut, a fost vândută şi trimisă în insolvabilitate?

Voi ziceţi oamenii... Unul a venit cu pretenţii de 1500 de lei că nu i s-a achitat lumina şi apa”, a declarat Marcel Darie pentru EvZ.

Victimele lui Marcel Darie: „E cel mai mare escroc din Republica Moldova”

Victimele lui Marcel Darie susţin că anume acesta i-a convins să investească în construcţia locuinţelor şi le-a perfectat contractele. Totodată, cei care şi-au pierdut banii spun că Marcel Darie este „cel mai mare escroc din Moldova”.

Un alt investitor din cei traşi  pe sfoară a opinat că mai degrabă Darie a vrut să-i facă sex oral procurorului. Doar ca să scape de dosar.

Victime ale lui Marcel Darie se declară soţii şi Elena şi Iurie Carp. El pictor, ea – bibliotecară, au agonisit timp de zece ani bani pentru o locuinţă. În 2011, s-au decis pentru un apartament la mansardă, ademeniţi de preţurile mai mici.

Rămaşi fără bani şi fă casă, Iurie şi Elena s-au mutat cu traiul în Oradea, România.

Toate discuţiile au fost duse doar cu Marcel Darie. El ne-a condus la locul unde se construia mansarda. Conducea un automobil luxos, un BMW x5.

Nu ne-a restituit niciun ban. De fiecare dată când încercam să vorbim cu el, ne spunea că este onest, că e sportiv şi provine dintr-o familie de intelectuali, a declarat Elena Carp pentru EvZ.

Elena şi Iurie Carp

Elena şi Iurie Carp/ Sursa foto: Facebook

Galina G. este profesoară şi a investit 34.000 de euro într-un apartament din blocul construit de Creativ Invest Group în sectorul Ciocana.

„Totul conducea Marcel Darie. El ne-a condus la şantier, a perfectat contractul. Mi-a plăcut că blocul e cu doar 5 etaje. Apoi întreprinderea a intrat în faliment. Noi am achitat pe urmă încă câte 17.000 de euro ca să finalizăm construcţia şi să fie dată casa în exploatare.

Câte 1500 de euro i-am dat administratorului de insolvabilitate ca să ne perfecteze actele.

Doi investitori au refuzat să plătească suplimentar şi au cerut să le fie restituiţi banii. Au fost puşi în lista de aşteptare. Nu se ştie cât încă vor mai aştepta. Dar Marcel Darie a reuşit să vândă din nou cele două apartamente.

Eu i-am dat lui Marcel Darie 4500 de euro şi pentru un garaj de pe teritoriul adiacent. Acum administratorul de insolvabilitate îmi cere încă 4000 de euro. Nu mai am de unde să dau şi m-am adresat în judecată”, a spus Galina G.