Studiu. Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Studiu. Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timpSursă: Irina Velichkina | Dreamstime.com

Republica Moldova. Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare. 7,6% dintre aceștia au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii. Totodată, 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Datele sunt incluse în Studiul privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova. Acesta a fost realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF.

Mai mulți experți în domeniul sănătății s-au reunit marți în cadrul unui eveniment public pentru a analiza provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Atitudinea părinților în raport cu vaccinarea

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%). Astfel, 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare. Totodată, 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor.

Studiul arată că părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății. De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când este vorba de vaccinare.

Evenimentul de prezentare a studiului

Evenimentul de prezentare a studiului/Sursa foto: www.facebook.com/sanataterepublicamoldova

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată. Astfel, 71,2%  dintre aceștia consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare. 78,7% dintre aceștia reușesc întotdeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată.

De asemenea, atunci când este vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

„Pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87% în Republica Moldova”

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor. Totodată, părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, a subliniat că datorită Programului Național de Imunizare a fost posibilă prevenirea a peste 300 de decese printre copii.

„Chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87% în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol. Avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95% a ratei de vaccinare”, a spus Angela Paraschiv.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv/Sursa foto: www.facebook.com/sanataterepublicamoldova

În cadrul unui panel de discuții, specialiștii au propus soluții pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare. Aceștia au venit cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare. Acesta va fi integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Autorii studiului

Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS. Acesta a fost efectuat sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1 053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani, care locuiesc în Republica Moldova. Totodată, studiul a inclus 1 023 de lucrători medicali. Evaluarea a fost realizată în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat

Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății publicat în aprilie 2024 relevă că în ultimii 50 de ani, la nivel global, prin vaccinare au fost salvate cel puțin 154 de milioane de vieți. Din numărul total de persoane, 101 milioane de sugari.

Potrivit datelor statistice, anual, în țara noastră sunt prevenite prin imunizare circa 350 de decese și 42 mii de cazuri de îmbolnăvire cauzate de maladii infecțioase.

Până în anul 2027, Ministerul Sănătății își propune să atingă și să mențină un nivel de acoperire vaccinală de până la 95%. În Republica Moldova vaccinarea este asigurată de stat. Astfel, este asigurat accesul gratuit la servicii de imunizare împotriva a 13 infecții incluse în calendarul național de vaccinări.