Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare. Sunt multe urgențe
- Emma Cristescu
- 19 septembrie 2024, 09:25
Președintele României Klaus Iohannis a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare al țării(CSAT). Ședința va avea loc joi, 19 septembrie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi sunt incluse subiecte referitoare la stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina în urma incaziei Rusiei şi implicaţiile pentru România, dar şi la oportunităţile oferite de noul context geopolitic pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.
Despre ce se va mai discuta la ședință
În acest sens, este evocată „asigurarea ireversibilităţii parcursului european” al ţării vecine. Membrii CSAT vor discuta şi despre Planul Naţional de Implementare a Pactului Civil în domeniul Politicii de Securitate şi Apărare Comună, dar şi de Planul de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2025 - 2034.
Klaus Iohannis continuă să sprijinge Ucraina
Recent, npreședintele României a trimis Parlamentului mai multe scrisori oficiale prin care informează și propune o serie de inițiative care consolidează sprijinul acordat Ucrainei și cooperarea militară cu partenerii internaționali.
Una dintre propuneri include aprobarea înființării pe teritoriul României a unei facilități de instruire în domeniul maritim, precum și sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităților existente.
Klaus Iohannis a anunțat Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului României de echipamente și bunuri materiale donate Ucrainei de către Suedia. Scrisorile au fost trimise la comisiile de aparare ale celor doua Camere pentru intocmirea proiectului de Hotarare și vor fi inscrise pe ordinea de zi a plenului comun de luni, 23 septembrie.
A cerut aprobarea desfășurării de activități de instruire
Iohannis a cerut și aprobarea desfășurării de activități de instruire și exerciții cu partenerul american.
Aceasta include prepoziționarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forțe navale pentru operațiuni speciale, ceea ce va întări parteneriatul strategic dintre România și SUA și va contribui la securitatea regională.