Prima navă cu GNL pentru Republica Moldova, România și alte țări sosește în portul grecesc Alexandroupoli

Prima navă cu GNL pentru Republica Moldova, România și alte țări sosește în portul grecesc AlexandroupoliGNL / Sursa foto: energy.gov

Prima navă cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru Republica Moldova, România și alte țări din Europa de Est va sosi în portul grec Alexandroupolis pe 20 ianuarie.

GNL este metoda prin care națiunile europene își diversifică aprovizionarea cu gaze pentru a evita dependența de Rusia. Potrivit publicației elene Oikonomikos Tac Hydromos, în următoarele 10-12 zile, unitatea plutitoare de stocare și regazeificare va intra în faza de operare pilot.

Procesul de conectare la o conductă subacvatică pentru transportul unor cantități mari de combustibil este în curs de desfășurare.

Principalii furnizori de GNL din lume sunt SUA și Qatar

"În acest moment, principalii furnizori de GNL din lume sunt SUA și Qatar. La 23 decembrie 2023, a fost finalizată ancorarea completă a FSRU (Floating Storage Regasification Unit) în largul portului Alexandroupolis, un punct strategic pentru Grecia atât din punct de vedere militar, cât și energetic. De asemenea, au început lucrările de conectare a conductei submarine de 24 de kilometri. Conectarea FSRU la conducta submarină ar trebui să fie finalizată până la 20 ianuarie, dar este posibil ca aceasta să fie realizată chiar mai devreme”, scrie publicația citată.

Perioada de funcționare de probă a primului FSRU din Grecia va dura aproximativ șase până la șapte săptămâni. Prin urmare, în cazul în care testele sunt finalizate în acest scenariu, se așteaptă ca FSRU Alexandroupolis să fie gata pentru exploatarea comercială în prima săptămână a lunii martie. Nu se cunosc încă detalii privind sursa de aprovizionare cu GNL și destinatarul gazului.

Portul grecesc Alexandroupoli

Portul grecesc Alexandroupoli . Sursa foto: Arhiva EVZ

Compania grecească DEPA a câștigat de mai multe ori licitațiile moldovenești

La începutul lunii octombrie 2023, compania de stat din Moldova Energocom a cumpărat aproximativ 500 de milioane de metri cubi de gaz de la comercianții europeni. La acel moment, principalul furnizor de resurse energetice alternative pentru Moldova din Rusia era compania grecească DEPA, care, la rândul său, este un client important al Gazprom - atât pentru gazele de gazoduct, cât și pentru GNL. La acea vreme, ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a recunoscut că țara ar putea primi și gaz rusesc, dar cumpărat prin intermediari.

Germania a redus importurile de gaze. Ce se va întâmpla în acest an

Sursa foto: Dreamstime.com

"Dacă gazul rusesc vine legal în Europa pe bursele spot, este tranzacționat acolo, de ce nu am putea să-l cumpărăm noi dacă afacerea este favorabilă? Nu putem fi mai sfinți decât Papa. Dar observ că gazul poate fi din diferite țări, moleculele nu poartă ștampila țării de origine", a spus ministrul.

Potrivit EADaily, compania grecească DEPA a câștigat de mai multe ori licitațiile moldovenești. Anterior, aceasta a câștigat licitațiile din iunie și august 2023. Se știe că traderul, pe lângă importul de gaze rusești prin conducte, cumpără și GNL de la noul proiect Portovaya al Gazprom. Astfel, în ianuarie 2022, DEPA a semnat un contract cu concernul până la sfârșitul anului 2026.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News