Încă un concurent al lui Vladimir Putin n-a fost lăsat să candideze la prezidenţiale
- Julieta Savitchi
- 25 decembrie 2023, 09:29
Igor Ghirkin, supranumit Strelkov, naţionalist pro-război dar criticant al lui Puțin, a fost desemnat de un grup de inițiativă pentru a candida la președinția Rusiei. Notarul desemnat să-i certifice candidatura, nu s-a prezentat.
Ultranaţionalistul Igor Ghirkin, aflat într-o închisoare din Rusia, a fost eliminat din cursa prezidenţială de către regimul de la Kremlin. El este al doilea potenţial candidat la prezidenţiale, eliminat din cursă, după jurnalista Ekaterina Dunţova.
Ultranaţionalistul Igor Ghirkin nu se lasă
Meduza scrie că 556 de persoane au semnat în favoarea candidaturii lui Igor Ghirkin. Minimul necesar fiind de 500 de semnături.
Pe de altă parte, semnăturile nu au putut fi procesate și certificate pentru că nu s-a prezentat notarul.
„Vom face totul mâine, azi nu ne-a mers cu notarul, dar mâine vom legaliza. Astăzi, din păcate, nu am putut”, a spus soția lui Strelkov, Miroslava Reginskaia.
Patru notari cu care grupul de inițiativă a avut un acord pentru a certifica semnăturile au refuzat să participe la întâlnire, au declarat organizatorii sediului de campanie al lui Strelkov, după cum a raportat proiectul SOTAvision.
Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale a Federației Ruse „nu și-au arătat prezența. Este puțin probabil că vor putea accepta astfel de documente”, potrivit canalului de Telegram Ostorozhno novosti, citat de Meduza.
De altfel, Igor Ghirkin, aflat în arest preventiv în așteptarea procesului în care va fi judecat pentru incitare la extremism, a declarat în noiembrie că dorește să candideze la președinție.
Naționalistului rus i s-a prelungit detenția cu încă șase luni pe 7 decembrie.
Kremlinul a mai înlăturat un candidat
Înainte de ultranaţionalistul Ghirkin, Ekaterina Dunţova a fost scoasă din cursa electorală în care urma să candideze alături de Vladimir Putin pentru funcţia de şef al statului. Fostă aleasă municipală, Donţova militează în favoarea democraţiei şi încheierii Războiului din Ucraina, relatează Euronews.
Comisia elecctorală centrală şi-a motivat decizia prin „erori în documentele” prezentate la înregistrarea candidaturii, potrivit televiziunii ruse.
„Sunteţi o femeie tânără, aveţi viaţa în faţă”, i-a spus Ela Pamfilova, preşedintele Comisiei electorale centrale din Rusia.
Ela Pamfilova a anunţat că 29 de persoane au depus dosare prin candidează la cea mai înaltă funcţie în stat.
Puterea rusă a îndepărtat, în ultimii ani, orice opoziţie la mandate alese şi în viaţa politică, într-o represiune care s-a accelerat după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina în februarie 2022.
Ultranaţionalistul Igor Ghirkin, conştient că nu va putea candida
Igor Ghirkin crede că alegerile din martie vor fi o „farsă”, cu un câștigător deja clar, transmite Reuters.
Fost ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB), calitate în care a ajutat Rusia să anexeze Crimeea în 2014. Apoi să organizeze miliții pro-ruse în estul Ucrainei. Igor Ghirkin a declarat înainte de arestarea sa că el și susținătorii săi vor intra în politică.
„Înțeleg foarte bine că, în situația actuală din Rusia, participarea la campania prezidențială este ca și cum te-ai așeza la o masă pentru a juca cu trișori”, a afirmat Ghirkin într-o scrisoare publicată de contul său de pe Telegram.
Ghirkin a spus că nu crede că i se va permite să participe la alegeri. Dar speră că încercarea sa de a uni forțele patriotice va perturba planul Kremlinului de a organiza „un simulacru de alegeri” în care „singurul câștigător este cunoscut dinainte”.
Putin nu are un competitor real
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că speră ca Putin să candideze la alegerile din martie pentru un nou mandat de președinte. O mișcare care l-ar menține la putere cel puțin până în 2030.
Politicienii din opoziție spun că Putin a construit un sistem dictatorial de când a venit la putere în 1999. Imită instituțiile democrației, împiedicând în același timp orice competiție politică adevărată sau disidență reală.
Susținătorii lui Putin îl laudă pentru că a adus ordine după haosul care a însoțit căderea Uniunii Sovietice în 1991.
Ei invocă sondajele care arată că el are sprijinul a aproximativ 80% din populația rusă.