Prima apariție a lui Mickey Mouse. Povestea mai puțin cunoscută din spatele personajului

Prima apariție a lui Mickey Mouse. Povestea mai puțin cunoscută din spatele personajului Sursa foto: Dreamstime.com

Pe 18 noiembrie 1928 a apărut pentru prima dată pe micul ecran un personaj care avea să ne influențeze copilăria tuturor. Mickey Mouse este un personaj de desene animate extrem de celebru chiar și astăzi, însă puțini sunt cei care știu povestea din spatele lui. A apărut după ce Walt Disney a fost trădat de angajați.

Mickey Mouse este unul dintre cele mai îndrăgite personaje din desenele animate. El a fost creat de Walt Disney și Ub Iwerks, iar prima sa apariție a avut loc pe 18 noiembrie 1928. Simpaticul personaj poartă, de obicei, pantaloni scurți roșii, pantofi mari galbeni și mănuși albe.

Celebrul șoricel a apărut pentru prima dată într-un scurtmetraj de testare, Plane Crazy. Debutul oficial a fost în Steamboat Willie, unul dintre primele desene făcute cu sunet.

Mickey Mouse pe scenă, cu artificii

Unul dintre cele mai iubite personaje din toate timpurile. Sursa foto: 163230252 © Craig Russell | Dreamstime.com

Cum a fost creat personajul Mickey Mouse

El este unul dintre cele mai cunoscute și iubite personaje din desenele animate. Cu toate acestea, puțini știu povestea din spatele creării lui. Mickey Mouse a fost creat inițial ca un înlocuitor a lui Oswald Iepurașul Norocos. Iepurașul este un personaj mai vechi făcut de studioul Disney pentru producătorul Charles Mintz.

Desenele animate cu Oswald mergeau foarte bine la public așa că Disney a cerut o creștere în buget. Mintz nu a fost de acord și a cerut să se taie 20%, reamintindu-i că Universal deținea drepturile personajului. Producătorul l-a informat pe Walt Disney că angajații săi au semnat deja un nou contract cu el.

Celebrul producător de animații a fost trădat de angajații săi, însă nu a renunțat. A produs ultimele desene cu Oswald Iepurașul Norocos, iar apoi a creat un nou personaj. Povestea din spatele îndrăgitului Mickey Mouse nu se oprește aici. Crearea sa a fost un proces lung.

Câine, pisică sau o vacă. Niciuna dintre variante nu a fost pe placul lui Walt Disney

Odată ce seria cu Iepurașul Norocos a luat sfârșit, în primăvara lui 1928, Disney i-a cerut lui Ub Iwerks să se gândească la noi personaje. Au fost multe încercări însă niciuna nu părea a fi ceea ce își dorea producătorul. A fost creat un câine, o pisică, o vacă și chiar un cal. Niciunul nu părea să fie perfect, însă au fost transformate în alte personaje.

Ideea pentru crearea lui Mickey Mouse a pornit de la un șoarece. În biroul său la studiourile Laugh-O-Gram în Kansas City, Missouri, Walt Disney are un șoarece îmblânzit. Producătorul i-a făcut mai multe fotografii iar cu mai mulți ani în urmă Hugh Harman a făcut și câteva schițe.

Inițial, noul personaj ar fi trebui să se numească Mortimer Mouse. Soția lui Walt Disney, Lillian, l-a convins însă să îl numească Mickey Mouse. Odată ce personajul a început să devină popular, actorul Mickey Rooney a spus că el a fost cel care l-a inspirat pe producător să îl creeze. Istoricul Jim Korkis a fost cel care a demontat povestea spusă de actor, demonstrând că cei doi nu s-au cunoscut niciodată.

Walt Disney și Mickey Mouse

Statuia cu Walt Disney și Mickey Mouse de la Disneyland. Sursa foto: 148734288 © Viavaltours | Dreamstime.com

Mickey Mouse este unul dintre cele mai iubite personaje Disney

Prima apariție a simpaticului șoricel a fost pe 18 noiembrie 1928 însă el este popular și astăzi. A apărut în peste 130 de filme, printre care The Band Concert (1935), Brave Little Tailor (1938) și Fantasia (1940).

Mickey Mouse a apărut în mai multe scurtmetraje și, ocazional, în filme lungi. Zece din filmulețele lui Mickey au fost nominalizate pentru Premiul Oscar. Lend a Paw a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj animat în 1942.

Pe 18 noiembrie 1978, la aniversarea a 50 de ani de la apariția sa, Mickey Mouse a devenit primul personaj animat care să aibă propria stea pe Aleea Celebrității din Hollywood. După 1940 popularitatea lui Mickey începuse să scadă. Personajul a continuat să apară regulat în scurtmetraje până în 1943 și apoi din 1946 până în 1953.

A început să devină din nou popular odată cu The Mickey Mouse Club. Multe desene cinematografice cu el au fost date la TV în cadrul seriilor ca Ink & Paint Club. Mickey se întoarce în cinematografe în filmul Colindul lui Mickey (Mickey's Christmas Carol), o adaptare după nuvela Colind de Crăciun de către Charles Dickens.

În toată această perioadă activitatea lui Mickey Mouse a fost una intensă. Din 28 iunie 2013 Disney Channel a început să difuzeze scurtmetraje noi cu simpaticul personaj, animate de Paul Rudish. În noile scurtmetraje au fost încorporate și elemente ale desenelor din anii 30, potrivit Wikipedia.