Constantin Țurcanu, eroul câtorva războaie, rămas în memorie drept „Peneș Curcanul”

Constantin Țurcanu, eroul câtorva războaie, rămas în memorie drept „Peneș Curcanul” Sursa foto: Wikipedia

Constantin Țurcanu, eroul câtorva războaie, rămas în memorie drept „Peneș Curcanul”.Prin ce a rămas celebru acest erou al Armatei Române?

Constantin Țurcanu, eroul câtorva războaie, rămas în memorie drept „Peneș Curcanul”.Prin ce a rămas celebru acest erou al Armatei Române?

Peneș Curcanul este un nume pe care poetul Vasile Alecsandri îl dă unui luptător moldovean din Războiul de Independență într-una din poeziile sale celebre.

Puțini știu însă că Peneș Curcanul a fost un personaj real care a luptat în mai multe războiae ale României, decedând la 15 noiembrie 1932.

Ne puteți urmări și pe Google News

Peneș Curcanul - originile vasluiene

Pe numele lui real Constantin Țurcanu, eroul supranumit Constantin Țurcanu  a văzut lumina zilei în Principatul  Moldovei, în data de 1 martie 1854,  în județul de atunci Vaslui. Culmea este, fapt miraculos la acea dată, că a fost unicul fiu și urmaș al răzeșilor  Gheorghe Țurcanu și Maria Țurcanu. Constantin, ajuns la anii școlarității. aa vârsta de 7 ani, au decis să nu îl dea „pe procopseală” sau „la prăvălie” ci, să-l trimită la Huși, unde familia Țurcanu avea rude mai bine poziționate social. Dragostea de carte l-a făcut să urmeze cinci clase primare, astfel că era singurul băiat din întreg cartierul (atunci cartierele se numeau mahalale pe model turcesc), care avea știință de carte,

Constantin Țurcanu - eroul marilor campanii ale României independente și României Mari

„Plecat-am nouă din Vaslui și cu sergentul 10”, începea poezia lui Vasile Alecsandri. Poetul îl cunoaște la un moment dat pe Constantin Țurcanu și impresionat de isprăvile sale decide „nemurirea” lui într-un poem eroic, mobilizator. Evident, Constantin Țurcanu a meritat din plin, pentru că a luptat în toate campaniile militare ale intervalului 1877-1919.

Constantin Țurcanu a făcut „primul pas spre Peneș Curcanul” la  15 mai 1875.  Avea 21 de ani când a fost înrolat în Regimentul 13 Dorobanți, Vaslui. Pentru că avea știință de carte, ân 1877, a primit gradul de caporal. Caporalul Țurcanu s-a distins î luptele din august 1877 ,  fiind decorat și avansat la cel mai înalt grad al soldaților, cel de sergent.

Sergentul Constantin Țurcanu a revenit acasă din Războiul de Indeendență. A muncit acasă, dar a decis să nu stea deoparte nici la 59 de ani, în 1913, când a început  Al Doilea Război Balcanic, România atacând atunci Bulgaria și dobândind Cadrilaterul.

La 62 de ani, participă ca voluntar în Războiul de Reîntregire, scapă cu bine iar la 65 de ani, în 1919, participă la campania victorioasă a Armatei Române, peste Tisa, în Ungaria. A venit acasă cu pieptul plin de decorații și a mai trăit 13 ani, până la 15 noiembrie 1932, fiind martorul Marii Uniri, la care contribuise cu arma în mână.

Anul 1934 a marcat edificarea Mausoleului Peneș Curcanul, din Cimitirul Vaslui, construit din marmură, piatră și bronz de către  sculptorul I. Scutari, ajutat de  meșterii italieni Luise Severiano și Victor Bibuitto. Mausoleul este dominat în centru de  crucea memorială a eroului sergent Constantin Țurcanu.