București, cel mai ieftin oraș pentru nomazii digitali. Cât costă să lucrezi din capitala României

București, cel mai ieftin oraș pentru nomazii digitali. Cât costă să lucrezi din capitala RomânieiBucurești, cel mai ieftin oraș pentru nomazii digitali sursa foto. EVZ

Municipiul București ar fi cel mai ieftin oraș pentru nomazii digitali, cei care aleg să lucreze, de la distanță, pentru companiile străine la care sunt angajați. Un studiu recent arată că după capitala României, între cele mai atractive orașe sunt Budapesta și Atena.

București ar fi cel mai ieftin oraș, conform unui studiu realizat de curând, pentru nomazii digitali. Această categorie de lucrători este caracterizată prin faptul că își poate desfășura activitatea de oriunde. Este vorba despre angajați ai unor companii din străinătate care își desfășoară activitatea prin intermediul tehnologiei, laptop, telefon, internet.

Nefiind legați de un anumit sediu, ei aleg să lucreze de oriunde din lume, unde se stabilesc pentru o perioadă limitată de timp. Iar o astfel de destinație ar putea fi orașul București. Conform studiului citat, costurile cu chiria unei locuințe, cu utilitățile și cele necesare traiului zilnic sunt sub 1.000 de euro.

Studiul a comparat costurile cu chiria apartamentelor, transportul public, spațiile de lucru în comun și birourile, electricitatea și internetul. Au fost analizate situațiile din cele 27 de capitale ale Uniunii Europene (UE) și din Marea Britanie.

Nomazii digitali

Nomazii digitali prefera Bucureștiul pentru prețurile reduse. Sursa foto: Dreamstime

București, cea mai ieftină capitală europeană

România înregistrează cele mai bune performanțe din Uniunea Europeană pe baza comparării costurilor. Costul mediu de trai în București, pentru nomazii digitali este de 935 de euro pe lună. Suma reprezintă chiria, transportul în comun și alte costuri suplimentare, arată analiza publicației Tourism Today.

Închirierea unui apartament costă, în medie doar 417 euro în București, susține analiza. Trebuie spus că această valoare nu este tocmai actuală, semn că analiza nu este chiar recentă. Conform informațiilor furnizate de platformele imobiliare, costurile sunt ceva mai ridicate.

În septembrie, chiria medie pentru o garsonieră a fost cotată între 300 de euro (în sectorul 5) și 400 de euro (sectorul 1). Tarifele medii de închiriere, în luna septembrie, pentru apartamentele cu două camere erau cuprinse între 430 de euro ( în Sectorul 4) și 620 de euro (Sectorul 1).

Iar apartamentele cu trei camere din București au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 500 de euro (sectorul 6) și 900 de euro (sectorul 1).

Londra unul dintre cele mai scumpe orașe europene

Londra unul dintre cele mai scumpe orașe europene pentru nomazii digitali Sursa foto> Wikipedia

Alte orașe atractive din Europa

După Capitală, urmează Budapesta și, apoi Atena. Studiul indică faptul că Budapesta ar avea un cost al viețui de peste 1.091 de euro. iar Atena este al treilea cel mai ieftin oraș, cu costuri de circa 1.191 de euro pe lună, pentru nerezidenți.

În schimb, nomazii digitali care aleg Londra sau Dublin suportă cele mai ridicate costuri de trai. În medie, privilegiul de a lucra în Londra costă 3.258 de euro. Pe de altă parte, în capitala Irlandei, sumele se ridică la 2.908 euro pe lună.

Costurile de închiriere a unui spațiu de lucru în Londra sunt peste media UE, în jur de 244 euro.

București, de departe cel mai ieftin oraș

La nivelul Uniunii Europene, cele mai scumpe orașe sunt Dublin, Luxemburg și Copenhaga. Costurile sunt de 2.908 euro, 2.544 euro și, respectiv, 2.482 euro.

Pe de altă parte, Amsterdam, Berlin și Paris sunt cele mai populare capitale nomazii digitali. Dar și costurile sunt pe măsură, prin comparație cu București. Este nevoie de un buget de 2.368 de euro pe lună ca să poți lucra din Amsterdam. La Berlin, în capitala Germania, un nomad digital trebuie să-și fac socotelile de la 2.150 de euro.

La Paris, nomazii digitali trebuie să acopere costuri de aproximativ 2.140 de euro.

București se remarcă nu doar prin cel mai mic cost în ansamblu, ci și prin prețuri accesibile pentru spațiile e lucru. Costurile sunt în jur de 132 de euro pe lună. Urmează, la acest capitol, Varșovia și Tallinn, cu prețuri de 138 și 140 de euro.

Costul vieții este foarte ridicat în Luxembourg

Costuri ridicate în Luxembourg pentru nomazii digitali. Sursa foto: Wikipedia

Avantaje și dezavantaje în funcție de orașe

În Luxemburg, transportul public este gratuit, dar costul vieții este mai mare decât media UE. Prețuri mari la transport sunt la Londra. Abonamentul lunar pentru zonele 1 și 2 costă 181 de euro pentru adulți.

Tarifele sunt mult mai reduse la Praga și Varșovia. Transportul public în capitala Cehiei ajunge la mai puțin de 21 de euro. Iar în Polonia prețul plătit este de 25 de euro. Cu 49 de euro, Berlinul se încadrează exact în media UE. Dublin, Copenhaga și Paris au, de asemenea, prețuri ridicate, și anume 155 euro, 101 euro și, respectiv, 84 euro.

Capitala irlandeză este cea mai scumpă din UE la capitolul transport.