Corintul antic, lideri și gândire politică. Cum a încercat unul din liderii corintieni să realizeze Canalul Corint încă din Antichitate?
Corintul antic, lideri și gândire politică. Cum a încercat unul din liderii corintieni să realizeze Canalul Corint încă din Antichitate?
Corintul este cetatea doriană căreia i se datorează apariția unor cetăți clasice ca Siracuza în Sicilia și Kerkyra, pe Insula Corfu. Condus de tiranii greci Kypselos și Periandru, Corintul va atinge o dezvoltate fprp precedent,
Kypselos - tiranul Corintului
La Corint s-a instaurat tirania lui Kypselos (690-627 a. Chr.). Ales magistrat ordinar, în anul 657 a. Chr., el a uzurpat puterea, devenind tiran. Era fiul unei descendente a familiei Bachiazilor şi al unui trac elenizat. Profitând de eşecul ultimului rege Bachiad, care a pierdut colonia Kekyra, el a câştigat popularitate în rândul cetăţenilor, care l-au aclamat ca rege. Cei care i-au fost ostili îl considerau un bastard, un rod al legăturii unei nobile infirme cu un barbar, chiar dacă recunoşteau că fusese ales magistrat pentru meritele sale.
Numele lui era în traducere „recipient pentru grâu” (kypsele -coșniță). Va reuși însă să transforme numele în renume cum se zice.
Cei 30 de ani cât s-a aflat în fruntea Corintului au constituit o perioadă de progres. A încurajat crearea de rute comerciale către Italia şi Sicilia, a promovat politica de colonizare în Acarnania, Etolia, Epir şi Illyria, a sprijinit intrarea în rândurile cetăţenilor a locuitorilor care nu aveau origine doriană, a bătut primele monede de argint. Sunt cunoscute în epocă relaţiile lui cu tiranii din Milet, cu regatul Lydiei.
Periandru, cel ce a visat la Canalul de Corint
Fiul său, Periandros (627 – 587 a.Chr.), a condus Corintul timp de 40 de ani, pedepsind cu cruzime pe toţi cei care se opuneau politicii sale. În acelaşi timp, s-a remarcat ca un demn continuator al politicii tatălui său. A interzis aducerea de sclavi din afara cetăţii, a încurajat retribuirea muncii, a dezvoltat raporturile externe iniţiate de tatăl său, extinzându-le chiar la o colaborare cu Egiptul. Admirator al faraonului Nechao, a încercat să taie istmul Corint printr-un canal, aşa cum se întâmplase în Egipt (unde se construise canalul Nil-Marea Roşie), dar nu a reuşit întrucât nu avea suficientă forţă de muncă la dispoziţie.
I-a urmat la conducere nepotul său Psametichos, care însă nu s-a ridicat la înălţimea predecesorilor săi, fiind înlăturat la puţin timp de către oligarhi, care vor reinstaura regalitatea de dinainte de Kypselos.