Matematica și magia lui Thales din Milet. Cum a reușit un calcul clasic al celebrului om de știință grec să schimbe istoria?
Grecii, matematica și lui Thales din Milet. Cum a reușit un calcul clasic al celebrului om de știință grec să schimbe istoria?
Cunoștințele matematice reprezintă o parte deosebit de importantă a moștenirii vechilor greci. Matematica a jucat un rol deosebit în toate domeniile vieții, fie că vorbim de construcția de temple, călătoriile pe mare, delimitarea suprafețelor, comerț. A cunoaște matematica era echivalent cu a fi un magician.
Thales din Milet a calculat cu precizie o eclipsă de Soare! Combatanții, speriați că zeii „le-au furat Soarele”!
„Magia” era reprezentată însă de capacitatea logică de a înțelege cum funcționează componentele mediului înconjurător. Cu timpul, știința matematicii i-a ajutat pe greci să evolueze.
Venind în contact cu civilizații avansate de tipul celor mesopotamiană și egipteană, grecii au perfecționat cunoștințele preluate, devenind autorii unor definiții, axiome și teoreme ale căror aplicații sunt astăzi indispensabile. Orizontul temporal este unul larg, pornind de la primele manifestări specifice lumii ioniene, mergând până în epoca elenistică.
Primul matematician grec
Primul matematician grec este considerat Thales din Milet (620-546 a.Chr.). Preocupările sale filosofice i-au permis accesul la o serie de informații științifice, pe care le-a studiat, fapt ce i-a permis enunțarea lor ca teoreme. Herodot ne informează că Thales „a prezis” o eclipsă de soare, care urma să se producă în 585 a.Chr.
În acea perioadă, era în plină desfășurare un război între lydieni și mezi, care dura de cinci ani. La 28 mai 585 a.Chr., potrivit lui Herodot (Istorii, I, 74), mezii și lydienii, aflați în mijlocul luptei, au constatat cu stupoare că ziua devenise noapte, fapt care i-a determinat să abandoneze lupta. În realitate, „prezicerea” lui Thales se baza pe cunoștințe matematice și astronomice pe care le dobândise studiind străvechile informații mesopotamiene, unde aflase de existența ciclului Saros (o succesiune de 223 luni - aproximativ 18 ani și 10-11 zile), amintit și de Claudios Ptolemaios (IV, 2, H 270).
Ce a mai descoperit Thales din Milet?
Thales este cel care a fundamentat mai multe teoreme: „un cerc este împărţit în două părţi egale de diametru; unghiurile bazei unui triunghi isoscel sunt egale; unghiurile opuse la vârf sunt egale; un triunghi este determinat dacă sunt date o latură şi unghiurile adiacente ei; unghiul înscris într-un semicerc este unghi drept; laturile triunghiurilor asemenea sunt proporționale; două triunghiuri sunt congruente dacă au două unghiuri și o latură respectiv egale”.
Thales a folosit aceste teoreme pentru a-și ajuta contemporanii. I se atribuie măsurarea înălțimii piramidelor, folosind principiul triunghiurilor asemenea, a pus bazele calculării distanțelor dintre navele aflate pe mare .