Untul și margarina sunt folosite cel mai adesea la micul dejun, dar şi în prăjituri. Există multe controverse cu privire la utilizarea untului și a margarinei atunci când vine vorba de beneficiile comparative pentru sănătate.
Untul și margarina sunt alimentele care nu lipsesc din frigiderul nostru. În trecut, opinia științifică era că untul care conține multe grăsimi nu este recomandat. În acest context a fost introdusă margarina ca o alternativă mai sănătoasă. Mai târziu, însă, cercetătorii, nutriționiștii și experții în sănătate au ajuns să realizeze că untul este mai sănătos decât margarina. Deoarece aceasta din urmă este procesată în mare măsură din ulei vegetal.
Diferența dintre unt și margarină, marea controversă
Untul, care este un produs lactat obținut după separarea smântânii de lapte. Este format din 80%–82% grăsime din lapte, 16–17% apă. Cu 1–2% solide din lapte. Este disponibil sub formă de unt sărat, dulce sau unt cu conținut redus de grăsimi.
Untul conține, de asemenea, grăsimi saturate, proteine, calciu și fosfor. Cu unele vitamine esențiale solubile în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D și E. Majoritatea producătorilor obișnuiesc să o facă din uleiuri pe bază de plante, printre care se numără cel de canola, palmier și soia. De asemenea, medicii spun că amândouă produsele au cantități mari de grăsimi diferite.
Untul este de origine animală, este un derivat al produselor lactate și conține colesterol. Are grăsimi saturate și un conținut caloric de circa 750 de calorii la 100 de grame. În plus, formatul său solid este ideal pentru a se întinde ușor pe pâine.
Unt. Sursa foto: Pixabay
Margarina. Avantaje şi dezavabtaje
Margarina, pe de altă parte, este preparată din uleiuri vegetale lichide prin procesul de hidrogenare care saturează acizii grași prin adăugarea de hidrogen. Hidrogenarea modifică structura moleculară a acizilor grași. Acest lucru crește durata de valabilitate și durabilitatea margarinei. Cu cât consistența margarinei este mai solidă, cu atât procentul de grăsimi trans este mai mare.
Pe de altă parte, margarina este de origine vegetală și se fabrică din uleiuri de soia, porumb, măsline și floarea soarelui. Nu conține colesterol, în timp ce grăsimea din compoziția sa este una nesaturată, chiar dacă are acizi grași ”trans” datorită procesului de conversie a grăsimilor.
Margarina. Sursa foto: Pixabay.
De asemenea, valoarea sa calorică este de aproximativ 900 de calorii la 100 de grame. Formatul său este mai cremos și mai ușor de întins pe pâine, iar culoare duce spre galben. Totodată, acest aliment furnizează vitamine organismului doar dacă sunt adăugate în compoziția sa.
Decizia de a consuma unt sau margarină depinde de fiecare persoană în parte. În prezent, studiile realizate nu au ajuns la o concluzie clară în privința margarinei.