Vladimir Putin mai primește o lovitură. SUA trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit  

Vladimir Putin mai primește o lovitură. SUA trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit  Sursa foto: Arhiva EVZ

Vladimir Putin mai primește o lovitură. SUA trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit, ca parte a unui pachet de ajutor de 175 de milioane de dolari.

Vladimir Putin mai primește o lovitură. SUA va trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit. Într-o declarație, Pentagonul a spus că cartușele de 120 mm vor fi pentru US M1 Abrams.

Mai exact, Pentagonul a anunțat miercuri, 6 septembrie, că SUA vor furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit. Eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate. Densitatea uraniului, care este de aproximativ 1,7 ori mai mare decât cea a plumbului, ajută muniția să treacă prin armura grea a tancurilor.

Vladimir Putin mai primește o lovitură. SUA trimite în Ucraina muniție cu uraniu sărăcit

Cu toate acestea, este controversată furnizarea de uraniu sărăcit, deoarece acesta a fost în general asociat cu pericole pentru sănătate. Cum ar fi malformații congenitale și cancerul. Deși nu s-a dovedit concret că a fi cauza unor astfel de probleme de sănătate.

Marea Britanie a trimis muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an. Acesta ar fi primul transport american de muniţie şi va stârni probabil controverse. Urmează apoi decizia lui Biden de a furniza muniţii cu dispersie Ucrainei. În ciuda preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme.

Ce sunt munițiile cu uraniu sărăcit pe care Marea Britanie le trimite în Ucraina și unde au mai fost ele folosite. Veteranii militari americani se întreabă dacă utilizarea lor a dus la

Sursa foto: Facebook

Cu toate acestea, oponenții precum Coaliția internațională pentru interzicerea armelor cu uraniu spun că există riscuri periculoase pentru sănătate. Inclusiv cancer, de la atingerea sau ingerarea prafului de uraniu sărăcit.

Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie. Deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în războaiele din Golf

Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în cantităţi masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Marea Britanie că trimite „arme cu componentă nucleară”, stârnind îngrijorarea că Moscova folosește dezinformarea cu privire la armă pentru a răspândi propagandă anti-occidentală.

Totuși, oficialii americani au decis în cele din urmă să trimită muniția deoarece este considerată cea mai eficientă modalitate de a înarma tancurile Abrams fabricate în SUA, potrivit unui oficial al Departamentului Apărării familiarizat cu planurile SUA.