Taifun pe piața imobiliară. Și e doar începutul

Taifun pe piața imobiliară. Și e doar începutulPiața imobiliară. Sursa foto: Dreamstime.com

Chiriile cresc la apartamentele de pe piața imobiliară românească. Deși numărul apartamentelor scoase la închiriat în această perioadă este în creștere, proprietarii nu reduc din valoarea chiriilor. Dimpotrivă, chiriile se majorează, după cum arată o analiză pe această temă. Majorarea chirilor spre finalul verii se datorează și apropierii noului an școlar.

Taifun pe piața imobiliară. Chiriile cresc pe piața imobiliară românească o dată cu venirea toamnei și apropierea anului școlar 2023 – 2024. Oferta de apartamente disponibile, scoase la închiriat este în creștere. Dar, cu toate că ar fi de așteptat ca trendul să fie descendent, chiriile cresc.

O analiză a Imobiliare.ro, arată că proprietarii de locuințe preferă să le scoată la închriat, în condițiile în care vânzările au scăzut. Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere sunt cu două camere.

Astfel, segmentul de piață imobiliară destinat închirierii de locuințe evoluează după alte caracteristici decât cel al vânzărilor. Așa se se expică și de ce chiriile cresc, în ciuda numărului mare de apartamente scoase la închiriat.

Chiriile cresc. Taifun pe piața imobiliară

Oferta totală de apartamente disponibile pentru închiriere este în creștere. Potrivit datelor furnizate de Imobiliare.ro, aproape 26.500 de apartamente își așteaptă, la ora actuală, chiriașii.

Numărul acestora este în ușoară creștere, raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Atunci numărul apartamentelor de închiriat era de 25.500.

Pe de altă parte, chiriile cresc. În București, pe segmentul dedicat închirierilor de locuințe, se observă o tendință de majorare a prețurilor.

Conform datelor centralizate, chiria la garsoniere a crescut cu 10%, raportat la începutul acestui an. Suma cerută de proprietari pentru apartamentele cu 2 camere a ajuns la 480 de euro pe lună. Chiriile cresc, în acest caz, cu 13%, raportat la același interval de timp.

Chiriile cresc odată cu apropierea anului școlar

Cele mai semnificative majorări de prețuri au fost înregistrate pe piața din Constanța. Aici, se constată că chiriile cresc și cu 23% pentru apartamente cu două și trei camere.

Clujenii dețin, însă, recordul la chirii, conform statisticilor. Aceștia plătesc cele mai mari prețuri pentru garsoniere și apartamente cu două camere.

„Ne apropiem, totodată, de începerea unui nou an universitar, iar numărul celor care vor intra în goana după chirie va fi tot mai mare, în condițiile în care ponderea cea mai ridicată a instituțiilor de învățământ superior și a studenților este prezentă în Municipiul București. Ne așteptăm să vedem, în acest context, noi majorări ale prețurilor”, se arată în analiza celor de la Imobiliare.ro.

Chiriile cresc pe piața imobiliară

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cele mai căutate apartamente

Cele mai multe apartamente disponibile la închiriere sunt cele cu două camere. Chiriile cresc pentru acest tip de locuine care sunt și cele mai căutate. Astfel, au fost scoase pe piață peste 13.700 de astfel de unități care își așteaptă chiriașii. Oferta este mult mai generoasă decât cea înregistrată pe orice alt tip de apartamente, reprezentând 52% din total.

Spre comparație, apartamentele cu trei camere însumează 24% din oferta totală disponibilă la nivelul pieței bucureștene. Iar locuințele mai spațioase chiar mai spațioase, cu patru sau mai multe camere sunt cele mai rare. Numărul lor reprezintă doar 8% din oferta totală disponibilă la nivelul pieței locale.

Acest gen de locuințe sunt căutate de familii cu mulți membri sau de persoane care intenționează să împartă costurile cu alți colegi de apartament. Și la acest gen de locuințe, chiriile cresc.

Cererea de locuințe este în creștere

Pe de altă parte, numărul garsonierelor disponibile la închiriere scade în București. Tendința a fost de reducere a numărului de unități disponibile, comparativ cu perioada similară a lui 2022. Dacă în august 2022 acestea reprezentau 19% din oferta totală, acum procentul a scăzut la 16%. Oferta este de 4.233 de astfel de locuințe, dar prețurile cresc.

Chiriile cresc și pentru că cererea de locuințe de închiriat este în creștere. În ultimele 12 luni, cererea a crescut, doar în București, cu 35%. Este vorba atât despre apartamente, cât și despre case. Cei interesați nu iau în considerare vechimea imobilelor.

În Cluj-Napoca cererea pentru proprietăți de închiriat s-a majorat cu 98%. În alte orașe mai mari, din țară, precum Timișoara, Brașov sau Iași, creșterile au fost cuprinse între 19% și 48%.

Ne puteți urmări și pe Google News