Bacalaureat 2023. La Istorie, subiecte despre sovromuri și Imperiul Otoman

Bacalaureat 2023. La Istorie, subiecte despre sovromuri și Imperiul OtomanExamen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat a început de câteva zile. În cursul zilei de azi, elevii restanțieri au susținut examenul scris la proba de Istorie.

Subiectele nu au fost grele și nici nu au avut un grad mare de dificultate, astfel încât dacă ai parcurs materia de câteva ori, puteai să obții o notă foarte bună.

Examenul scris la Istorie, în cadrul sesiunii de toamnă  de la Bacalaureat 2023, a  avut  trei subiecte, structurate în mai multe părți.

La subiectul 1, elevii au fost întrebați despre sovromuri, fostele forme de agricultură colectivă din fosta Uniune Sovietică, existente și în România, după 1948.

Candidatii au fost chestionati despre Sovromuri.

Candidatii au fost chestionati despre Sovromuri. Sursa foto: Arhiva EvZ

De asemenea, elevii au mai primit două puncte dacă răspundeau corect la întrebarea dacă a fost votată o nouă Constituție în 1948 sau despre înființarea Marii Adunări Generale.

Candidații au mai fost chestionați despre cine au fost Gheorghe Gheorghiu Dej și Petru Groza, doi foști demnitari comuniști, primul fost președinte al Republicii Populare Române, în peroada 1948-1965, iar al doilea fost prim ministru.

Subiectul doi: Imperiul Otoman

Pentru subiectul doi, candidații au trebuit să răspundă corect la mai multe întrebări legate de Imperiul Otoman și influența acestuia asupra Țării Românești.

Absolvenții de liceu au fost chestionați și despre domnitorul Șerban Cantacuzino și efoturilor acestuia ”de recâștigare a independenței prin apropierea de Imperiul Habsburgic”.

Subiect despre Statul Român modern

La subiectul al treilea, candidații au avut de redactat un eseu despre constituirea și evoluția statului român modern. Aici au fost punctate referirile la proiectul politic referitor la Statul Român modern, din a doua jumătate a secolului XVlll și prima jumătate a secolului XlX.

Mai mult, candidații au avut de formulat și un punct de vedere legat de politica externă a României în perioada anilor 1916-1920 și susținerea acestuka într-un argument istoric.

Examenul de Bacalaureat 2023 este considerat promovat de către absolvenţii claselor a XII-a dacă aceştia au susţinut toate probele scrise și au obţinut cel puţin nota cinci la fiecare dintre acestea, iar media finală la Balacaureat 2023 este de cel puțin șase.