Efectele COVID-19 lasă urme de lungă durată. Capacitățile cognitive, serios afectate

Efectele COVID-19 lasă urme de lungă durată. Capacitățile cognitive, serios afectate Covid-19. Sursa foto: Dreamstime.com

Într-o cercetare efectuată de King's College London a fost investigat impactul COVID-19 de lungă durată asupra abilităților cognitive. Studiul a arătat efectele virusului asupra celor care au fost infectați.

Într-o cercetare efectuată de King's College London a fost investigat impactul COVID-19 de lungă durată asupra abilităților cognitive, precum gândirea sau memoria. COVID-19 de lungă durată este o afecțiune caracterizată prin persistența simptomelor sau prin a apariția unor simptome noi la peste o lună de la infecția inițială.Echipa de cercetători a evaluat persoanele incluse în baza de studiu „Covid Symptom Study Biobank”. Acești oameni au fost recrutați prin aplicația de pe telefoanele mobile Covid Symptom Study. Participanții la studiu sunt persoane care au fost infectate cu virusul și care au prezentat simptome în diferite grade. În plus, au participat la studiu și persoane care nu au fost afectate.Toți au avut de făcut 12 sarcini care le testa memoria, atenţia, raţionamentul, viteza de procesare a informaţiilor şi controlul motor. Participanții au fost împărțiți în 20 subdiviziuni, evaluate fiecare la nouă luni distanță. Primul 10 subdiviziuni, în jur de 3.335 de persoane, au fost analizate în  perioada iulie-august 2021 şi restul de 1.768 în perioada aprilie-iunie 2022.

Ce au arătat rezultatele studiului

Studiul arată că impactul COVID-19 de lungă durată este comparabil cu îmbătrânirea cu aproximativ 10 ani. Scorurile cele mai slabe au fost înregistrate în cazul persoanelor care au avut simptome ale virusului timp de 12 săptămâni sau mai mult. În plus, nu a fost remarcată o îmbunătățire semnificativă a scorurilor celor din al doilea grup față de primul.

Este important de precizat că în cazul evaluării celui de-al doilea grup trecuseră, în medie, aproximativ doi ani de la infectarea iniţială. Persoanele care au spus că se simt complet recuperate după boală, chiar dacă au prezentat simptome ale virusului timp de mai multe luni, au avut rezultate comparabile cu cele care nu au fost infectate deloc cu virusul SARS-CoV-2.

„Rămâne un fapt că, la doi ani după prima infectare, unele persoane nu se simt recuperate complet şi viaţa lor continuă să fie afectată de efectele pe termen lung ale coronavirusului. Este nevoie de investigaţii suplimentare pentru a înţelege de ce se întâmplă acest lucru şi ce se poate face pentru a ajuta”, a explicat Claire Steves, profesoară de geriatrie la King's College London, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News