Meteorologul Dumitru Baltă a murit. Cauzele morții specialistului ANM

Meteorologul Dumitru Baltă a murit. Cauzele morții specialistului ANM Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Unul dintre cei mai cunoscuți meteorologi din România a murit. Dumitru Balta, specialist al Administrației Naționale de Meteorologie, a suferit un accident vascular cerebral în urmă cu câteva zile.

Dumitru Baltă a fost unul dintre cei mai cunoscuți specialiști ai Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Meteorologul a murit vineri, 26 mai. În ultima perioadă s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate. Baltă a fost găsit inconștient, în urmă cu o lună, de o prietenă, care a mers să îl viziteze, după ce meteorologul nu a mai răspuns la telefon și nici nu a contactat-o.

Ulterior, specialistul ANM a fost transportat de urgență la Spitalul Militar. Medicii au constatat că Dumitru Baltă era infectat cu COVID-19. Meteorologul a fost transferat la Spitalul Colentina, unde medicii au stabilit că a suferit și un accident vascular cerebral. De asemenea, meteorologul avea pareză pe partea stângă, iar plămânii săi au fost afectați de virus. Medicii au constatat că specialistul suferea și de alte probleme de sănătate. Dumitru Baltă a fost diagnosticat în urmă cu mai mulți ani cu diabet, potrivit RomâniaTV.

Dumitru Baltă a prezentat primul buletin meteo, după accidentul de la Cernobîl

Meteorologul se afla la pensie din anul 2011, dar a ținut în continuare cursuri la Facultatea de Geografie. Chiar dacă s-a pensionat, specialistul ANM a rămas un împătimit al excursiilor pe munte. Baltă și-a început cariera în anul 1978, iar la doar opt ani distanță a fost cel care a prezentat, la TVR, primul buletin meteo după accidentul nuclear la Cernobîl. Meteorologul a lucrat la stațiile meteo situate în vârf de munte la începutul carierei sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a mărturisit că cea mai grea perioadă a fost când s-a aflat la stația de pe Vârful Țarcu, situată la 2.200 m altitudine, în Carpații Meridionali. „La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada”, a povestit Dumitru Baltă, în urmă cu mai mulți ani.