Europarlamentar român, acuzat de sexism, rasism, discurs instigator la ură. Cine a cerut sancționarea lui Cristian Terheș
- Antonia Hendrik
- 12 mai 2023, 10:37
Parlamentul European a fost animat de o aprinsă dezbatere cu un schimb dur de replici pe tema ideologiei de gen între europarlamentarul conservator Cristian Terheș și socialista Evin Incir.
Vorbind despre ideologia de gen promovată de Convenția de la Istanbul, care redefinește ceea ce e o femeie, europarlamentarul Cristian Terheș a arătat că această redefinire a identității unei femei e cel mai grav atac la adresa femeilor, deoarece permite unui bărbat să fie recunoscut ca femeie doar pentru că el se „identifică” astfel.
„Un bărbat se poate identifica ca fiind mașină, dar asta nu înseamnă că într-o societate sănătoasă la minte îi putem da acelei persoane un număr de înmatriculare, în locul unei cărți de identitate”, a spus Cristian Terheș în Parlamentul European.
În concluzie, Parlamentul European a votat pe data de 10 mai 2023 cu 472 voturi pentru, 62 de voturi împotrivă și 73 abțineri ca să fie recunoscută Convenția de la Istanbul, a anunţat Cristian Terheş.
De la aceste declaraţii a început totul. S-a cerut sancționarea lui Cristian Terheş
Mai exact, trei deputate din Parlamentul European i-au transmis o scrisoare preşedintei forului legislativ, Roberta Metsola, şi cer o anchetă imediată pentru a stabili dacă cei trei colegi se fac vinovaţi de un discurs al urii în timpul unei dezbateri privind drepturile femeilor care a avut loc marţi în Parlamentul European. Între cei trei care sunt vizaţi de această solicitare se numără şi europarlamentarul român Cristian Terheş.
Eurodeputatele Malin Björk (Suedia, grupul Stângii), Evin Incir (Suedia, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor) şi Samira Rafaela (Olanda, grupul Renew) susţin în scrisoare că cei trei colegi ai lor au încălcat regulile Parlamentului referitoare la limbajul ofensator în timpul unei dezbateri privind ratificarea Convenţiei de la Istanbul din 2011 împotriva violenţei de gen. Ele îi cer Robertei Metsola să investigheze discursul celor trei sub acest aspect.
Cristian Terheş, Anders Vistisen (Danemarca) şi Isabella Adinolfi (Italia) „au făcut declaraţii care, în opinia noastră, constituie un discurs al urii”, spun cele trei eurodeputate în scrisoarea adresată preşedintei Parlamentului European.
„Toate trei am reacţionat verbal şi i-am interpelat pe aceşti vorbitori în timpul dezbaterii. Dar suntem ferm convinse că Parlamentul European însuşi trebuie, la rândul său, să pună piciorul în prag şi să arate că nu tolerează acest tip de discurs al urii chiar în incinta sa”, arată ele.
„Singurul lucru pe care îl poate face preşedintele este să le sancţioneze indemnizaţiile zilnice - dar cel mai important lucru, desigur, este să spună că au întrecut măsura”, a declarat pentru Politico europarlamentarul de stânga Malin Björk.
Un purtător de cuvânt al preşedintei Roberta Metsola a confirmat primirea scrisorii şi a adăugat: „Vom analiza acest lucru împreună cu serviciile plenului şi cu vicepreşedintele care va prezida în acel moment”.
Prezentăm dialogului dintre europarlamentarii Terheș și Incir
„MEP Cristian Terheș: Dragi colegi, Convenția de la Istanbul ar trebui să fie despre femei și biologie, nu ideologia de gen. Noi, ca societate, avem datoria să prevenim și să combatem orice formă de violență împotriva femeilor, dar ce e o femeie? La cum se vede, acest Parlament nu mai poate defini acest termen.
O femeie, indiferent de vârstă, nu e o chestiune de senzație, sau o decizie a unei majorități politice, și nici un construct social, așa cum susține această Convenție, ci o realitate ontologică, biologică și genetică care e clar diferită de un bărbat. Recunoscând, chiar și în lege, că un bărbat care se “identifică” ca femeie, e femeie, e simplu absurd și, în fapt, cea mai mare amenințare la adresa femeilor.
Un bărbat se poate identifica ca fiind mașină, dar asta nu înseamnă că într-o societate sănătoasă la minte îi putem da acelei persoane un număr de înmatriculare, în locul unei cărți de identitate. Această ideologie de gen în mod clar subminează femeile și e un vis ce a devenit realitate pentru bărbații perverși, care pot să pretindă acum că se identifică ca fiind femei și să li se permită să-și ispășească condamnările în închisorile de femei unde, în unele situații, le-au lăsat pe unele gravide.
Pentru a proteja femeile împotriva oricăror forme de violență și abuz avem nevoie în primul rând să le apărăm identitatea care nu e o chestiune de sentiment/senzație, ci un fapt ontologic, biologic si genetic care e diferit de acela al unui bărbat. Mulțumesc. Președintele de ședință: Colega... Există un cartonaș albastru, îl accepți? De la Evin Incir?
MEP Cristian Terheș: Sigur!
MEP Evin Incir: Mulțumesc foarte mult, doamnă președintă. Cred că este tragic că din partea “extremei drepte” este un grup de bărbați care ne spun nouă, femeilor, că Convenția de la Istanbul nu are nici un efect în viețile noastre, în a ne salva viețile, în timp ce în această parte, pe partea stângă și de centru a plenului, suntem un grup de femei și aliați care spun în mod clar că avem nevoie să facem tot ce putem pentru a salva femei și fete peste tot în Uniune.
Te-ai gândit cum de voi, “pe extrema dreaptă”, credeți că știți cel mai bine ce nevoie au femeile? Președintele de ședință: 30 secunde.
MEP Cristian Terheș: Cu tot respectul dragă colega, tu nu poți identifica ce e o femeie! Așadar, dacă nu poți identifica ce e o femeie... Ți-am permis să mă întrebi... Ți-am permis să mă întrebi, te rog lasă-mă să răspund.
Dacă voi, ce vă aflați pe așa-zisă “parte stângă”, nu puteți identifica ce este o femeie, cum puteți da legi care să vă protejeze? Și ai menționat Convenția de la Istanbul.
Îți citesc ce prevede Convenția de la Istanbul la art. 38, și citez: “Mutilarea organelor genitale feminine”, care înseamnă: “performarea oricărui tip de mutilare a întregului sau a oricărei părți a labiei minore, labiei majore sau clitorisul unei femei”. Așadar, te întreb, un bărbat care susține sau se pretinde că e femeie, cum poate fi acel bărbat protejat de această Convenție? Tu să răspunzi la întrebare! Tu ar trebui să răspunzi la asta tuturor femeilor care sunt realmente abuzate peste tot în lume”. A explicat Cristian Terheş, potrivit Biroului de presă al Europarlamentarului.