Au fost înregistrate 14.000 de cazuri de infecții respiratorii doar într-o săptămână. Numărul va crește în următoarele zile

Au fost înregistrate 14.000 de cazuri de infecții respiratorii doar într-o săptămână. Numărul va crește în următoarele zileSursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Sămătății, Alexandru Rafila, a spus cu numărul de cazuri de viroze respiratorii și gripă va scădea într-o săptămână. Imunitatea colectivă va fi obținută numai după ce tot mai multe persoane vor trece prin infecție.

Alexandru Rafila a spus că numărul de cazuri de infecții respiratorii au crescut destul de mult în ultima săptămână. Au fost înregistrate 140.000 de cazuri de viroze doar în ultimele șapte zile. Ministrul Sănătății a subliniat că în ciuda numărului mare de cazuri, nu a fost atins recordul înregistrat în urmă cu trei sau patru ani.

În sezonul 2019-2020 au fost 170.000 de cazuri de viroze într-o singură săptămână. „Nu e neapărat un record. Recordul e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a mai spus ministrul.

Rafila a adăugat că atât sezonul gripal, cât și cel al virozelor au început cu trei sau patru săptămâni mai repede decât în mod normale. În raportarea făcută joi, 19 ianuarie, de Institutul Național de Statistică, se precizează că 25 de persoane au murit. Toate persoanele care au decedat nu erau vaccinate. Ministrul a mărturisit că cel mai dramatic caz de care a fost înștiințat a fost cel al unui copil de șapte luni. Bebelușul a murit după ce s-a îmbolnăvit.

Numărul de cazuri de gripă și infecții respiratorii va crește

Ministrul a transmis că va mai urma o săptămână în care numărul de cazuri va crește. Ulterior, cazurile de gripă vor scădea treptat. „E o durată  de trei sau patru săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, imunitatea colectivă se obţine”. Rafila a mai adăugat că pot fi înregistrate mai multe cazuri de gripă dacă în același timp mai circulă și alți viruși care produc imbolnăviri, mai ales, în cazul persoanelor care fac parte din categoriile de risc.

Medicul a recomandat oamenilor să se vaccineze. Rafila a explicat că mulți oameni nu au mai mers să își administreze vaccinul antigripal în ultimii ani pentru că din cauza pandemiei de COVID-19 au purtat masca de protecție, iar virusul gripal nu a mai circulat atât de mult. În ciuda acestui lucru, peste 95% din dozele de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătății, în acest an, au fost administrate. Este vorba de 1,5 milioane de vaccinuri. „Lucrul acesta nu este suficient, având în vedere categoriile protejate, ar trebui să vaccinăm în fiecare an peste 3 milioane  de persoane, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Cel mai mult a fost în urmă cu 15 ani când s-au vaccinat aproape 2,7  milioane de persoane”, a mai spus Alexandru Rafila la Digi24.