Substanțele periculoase din mezeluri. Ne pot îmbolnăvi de diabet, afectează creierul și sunt cancerigene
- Simona Suciu
- 22 ianuarie 2023, 15:53
Multe dintre mezelurile de pe piață sunt pline de aditivi alimentari. Unii dintre ei sunt periculoși pentru sănătate și pot duce la afecțiuni grave, dacă aceste produse sunt consumate cu regularitate.
Multe dintre produsele procesate de pe piață, în special cele din carne (mezelurile) au în compoziție nitriți. Potrivit unui studiu, realizat cercetătorii de la Institutul Național de Sănătate din Paris există o legătură directă între consumul de nitriți și diabetul zaharat de tip 2.
Legătură clară
Oamenii de știință au analizat dosarele medicale a peste 100.000 de persoane care au declarat că mănâncă în mod regulat mezeluri. Au ajuns la concluzia că un consum mare de astfel de alimente procesate înseamnă automat ingerarea unei cantități mari de nitriți.
Cercetătorii spun că persoanele care consumă regulat mezeluri au un risc cu 27% mai mare să facă diabet zaharat de tip 2. Medicii spun că nu este recomandat că consumăm mai mult de 150 de grame de mezeluri, pe săptămână.
„Analizele statistice sugerează clar o asociere între consumul de nitriți și un risc crescut de diabet de tip 2. Acest studiu este un nou argument pentru reducerea utilizării nitriților în carnea procesată de industria alimentară“, a declarat Mathilde Touvier, unul dintre autorii principali ai cercetării potrivit journals.plos.org.
Substanță periculoasă
Pe lângă nitriți, mezelurile mai conțin și o altă substanță periculoasă. Este vorba despre monoglutamatul de sodiu (E 621), un potențiator de aromă care face ca produsele în care este introdus să ni se pară mai bune, deşi la bază substanţa nu are niciun gust. Suntem păcăliţi legal, deoarece, deşi s-au făcut studii despre cât de periculos este acest aditiv, el este încă pe lista celor permise. Monoglutamatul de sodiu nu are absolut nicio valoare nutriţională și niciun beneficiu pentru organism.
Aceste tip de aditiv alimentar este foarte periculos pentru copii. Produce foarte multe alergii, de la erupţii pe piele și până la indigestii care se manifestă cu ameţeli, greaţă, dureri de burtă şi diaree repetată. De aceea, este greu să ne dăm seama la ce produs este alergic copilul.
În cazul adulților, există studii care arată că acest aditiv afectează în timp creierul şi poate duce la Parkinson, Alzheimer, dar şi la tipuri agresive de cancer, cele mai frecvente fiind cele ale tractului intestinal, stomacului şi ficatului.