Iniţiativă. Holocaustul va fi curând învăţat în şcoală în Emirate, o premieră în lumea arabă
- Adriana Popescu
- 19 ianuarie 2023, 12:15
La peste doi ani de la "acordurile Abraham", care au normalizat relaţiile dintre Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Israel, istoria Holocaustului va fi inclusă în programele şcolare din ciclurile primar şi secundar în EAU, o decizie istorică care nu este totuşi agreată de toată lumea, relatează CNN.
Emiratele Arabe Unite vor deveni în curând prima ţară arabă care predă istoria Holocaustului în şcoli, o decizie istorică salutată de unii, dar criticată de alţii, relatează canalul american CNN.
EAU intenţionează să includă studierea Holocaustului în programul şcolilor primare şi secundare, a scris pe Tweeter ambasadorul ţării în Statele Unite pe 5 ianuarie.
Emiratele vor lucra împreună cu Institutul de supraveghere a păcii şi toleranţei culturale în educaţia şcolara, cu sediul la Tel-Aviv şi la Londra, şi cu Yad Vashem, muzeul comemorativ al Holocaustului de la Ierusalim, pentru a elabora un nou program, arată CNN.
"Avem acum posibilitatea de a atinge un public nou şi Yad Vashem lucrează la deschiderea căii spre sensibilizarea la Holocaust în lumea arabofonă", a declarat purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Simmy Allen, citat de CNN.
"În cea mai mare parte a lumii arabofone, până de curând a existat puţin sau deloc dialog cu Yad Vashem privitor la evenimentele şi atrocităţile Holocaustului, a adăugat el.
În detrimentul predării Nakba?
Studierea Holocaustului a fost absentă din programele şcolare în ţările arabe, dar Emiratele Arabe Unite şi-au arătat de repetate ori "sensibilitatea" faţă de acest episod dureros al istoriei evreieşti de la normalizarea relaţiilor cu Israelul în 2020, în cadrul "acordurilor Abraham".
Ministrul afacerilor externe din Emirate, Abdallah ben Zayed, a vizitat principalul memorial al Holocaustului la Berlin la finalul lui 2020 împreună cu omologul lui israelian, aminteşte CNN.
În 2021, "prima expoziţie comemorativă a Holocaustului în regiunea arabă şi-a deschis porţile la Dubai", în vreme ce anul trecut ministrul afacerilor externe din Emirate "a făcut o vizită foarte mediatizată la Yad Vashem, unde a depus o jerbă", adaugă CNN, notează courrierinternational.com
Dacă unii au calificat decizia drept "istorică", o "mare parte a arabilor din afara Emiratelor au criticat-o, unii [...] întrebându-se dacă asta se va face în detrimentul predării istoriei Palestinei, în special a Nakba" ("catastrofa" care se referă la crearea statului israelian în 1948).
(Traducerea Rador)