Guvernul Republicii Moldova cere scoaterea în afara legii a partidului Șor. O sesizare a fost trimisă către Curtea Constituțională
- Andra Puiu
- 9 noiembrie 2022, 19:50
Guvernul din Republica Moldova a aprobat miercuri, 9 noiembrie, o cerere a ministrului justiției, Sergiu Litvinenco. Politicianul a vrut să fie sesizată Curtea Constituţională pentru a fi scos în afara legii partidul pro-rus Şor.
Sergiu Litvinenco susține că în sesizarea realizată de el sunt prezentate suficiente argumente care demonstrează faptul că Partidul Şor a acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept. De asemenea, ministrul susține că partidul pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
În plus, ministrul Justiției a mai adăugat că Șor a fost sancționat la toate scrutinele la care a participat pentru încălcarea legislației electorale. Sesizarea a fost trimisă de Guvern către Curtea Constituțională.
Care sunt acuzațiile aduse Șor
De asemenea, partidul a fost acuzat și de finanțare ilegală. În aceeași sesizare, Litvinenco a mai adăugat că această finanțare crește pe zi ce trece. În plus, Șor este anchetat pentru o serie de fapte penale privind finanţarea ilicită venită din partea unui grup criminal organizat. De asemenea, există suspiciuni și în ceea ce privește sprijinul pe care formațiune politică l-a primit din partea Rusiei.
În aceeași sesizare se mai precizează că acțiunile partidului din ultimii șase ani sunt incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei. De asemenea, ministrul Justiției a făcut referire și la investigaţiile jurnalistice care au demonstrat „încercările partidului de a submina vectorul de dezvoltare europeană a Republicii Moldova cu implicarea serviciilor secrete din alte state”. Mai mult decât atât, în document este menţionat şi faptul că, recent, liderul formaţiunii a fost inclus pe lista de sancţiuni SUA.
Reacția partidului Șor
În acest context, Partidul Şor susţine a emis un comunicat în care susține că „interzicerea lui înseamnă lezarea drepturilor a sute de mii de oameni şi un atentat la pluralismul de opinie, adică exact ceea ce invocă guvernarea PAS”. Este vorba de Partidul Acţiune şi Solidaritate, formaţiunea de guvernământ a preşedintei Maia Sandu.
Mai mult decât atât, formațiunea politică a mai adăugat că regimul instaurat de Maia Sandu încalcă articolul 41 din Constituție. Partidul face referire la pluralismul politic și consideră că excluderea Șor încalcă principiile statului de drept. Mai mult decât atât, în același comunicat se mai susține că partidului i-au fost încălcate drepturile la libera exprimare și la posibilitatea de a organiza întruniri. În plus, Șor consideră că nu a avut parte de prezumția de nevinovăție.
Membri şi simpatizanţi ai acestui partid participă din 18 septembrie în fiecare duminică la proteste antiguvernamentale în centrul capitalei Chişinău. La aceste evenimente participă și Ilan Şor intervine prin legătură video din afara ţării, informează Agerpres.