Scandal la cel mai înalt nivel. Erdogan a declarat „război” Germaniei după ce a fost făcut „șobolan de canalizare”

Scandal la cel mai înalt nivel. Erdogan a declarat „război” Germaniei după ce a fost făcut „șobolan de canalizare” Erdogan. Sursa foto: Alexander Demianchuk, TASS

Avocatul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan a înaintat o plângere penală împotriva politicianului Wolgang Kubicki, vicepreședinte al Parlamentului german, după ce l-a insultat pe liderul turc făcându-l un „mic șobolan de canalizare”.

Ministerul de Externe al Turciei l-a convocat pe ambasadorul Germaniei la Ankara, după ce vicepreședintele Bundestag-ului l-a comparat pe Recep Tayyip Erdogan cu un „mic șobolan de canalizare”.

„Condamnăm în cei mai fermi termeni declarațiile jignitoare făcute de domnul Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Parlamentului Federal al Germaniei, despre președintele nostru”, a spus  ministerul turc, adăugând că remarcile „indecente”  ale lui lui Kubicki demonstrează „atitudinea politică și morală”.

Erdogan a declarat „război” Germaniei

Avocatul Mustafa Kaplan a informat că a depus plângere penală în numele lui Recep Tayyip Erdogan către Parchetul din Hildesheim, pentru insultă şi defăimare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wolgang Kubicki, membru al Partidului Liber Democrat (FDP), l-a numit pe Erdogan „mic şobolan de canalizare” în comentarii asupra politicii de imigraţie a liderului turc. Wolgang Kubicki a declarat jurnaliştilor că nu este îngrijorat în legătură cu o posibilă dispută legală cu Erdogan

Potrivit unei informaţii publicate de Spiegel, în plângerea înaintată de Mustafa Kaplan se spune că afirmația lui Kubicki este „dispreţuitoare la adresa persoanei vizate” şi constituie „un atac ilegal la adresa onoarei altei persoane”.

„Faptul că Erdogan are în jur de 200.000 de astfel de proceduri iniţiate de la începutul mandatului său, în 2014, spune de fapt totul”, a declarat Kubicki vineri.

Wolgang Kubicki,: Șobolanii sunt drăguți isteţi şi vicleni

Politicianul german a ținut să mai sublinieze că şobolanii de canalizare sunt drăguţi, dar de asemenea „isteţi şi vicleni”. „În orice caz, aştept liniştit o posibilă dispută juridică”, a adăugat el.

Insultarea președintelui este o infracțiune penală în Turcia, iar Ankara are o istorie în acest sens. Ankara adresează frecvent Berlinului plângeri despre afirmaţii lipsite de respect formulate în Germania faţă de Erdogan.

Un astfel de caz a provocat grave tensiuni diplomatice în anul 2016, când umoristul german Jan Böhmermann a prezentat pe postul ZDF un poem extrem de dur scris de el, în care îl trata pe președintele turc drept pedofil şi zoofil, scrie politico.eu.