Incident naval în Marea Chinei de Est. Tokyo acuză Beijingul de cea mai gravă încălcare a apelor teritoriale

Incident naval în Marea Chinei de Est. Tokyo acuză Beijingul de cea mai gravă încălcare a apelor teritorialesursa foto: Wikipedia

Navele militare ale marinei chineze au comis cea mai gravă încălcare a apelor teritoriale ale Japoniei, dinultimul deceniu. Două nave ale gărzii de coastă din China au navigat în apropierea unui lanț de insule disputate de cele două țări. Japonia a trimis nave de patrulare în zonă și a solicitat gărzii de coastă chineze să părăsească zona.

Autoritățile de la Tokio acuză China că a comis cea mai gravă încălcare a apelor sale teritoriale din ultimul deceniu, după cum relatează CNN. Japonia susține că două nave ale gărzii de coastă chineze au navigat în apele teritoriale ale Japoniei provocând un incident. Acestea s-au apropiat de un lanț de insule care sunt disputate de cele două țări. Informația a fost prezentată de autoritățile japoneze vineri, 24 iunie, într-o declarație de presă. Potrivit oficialilor de la Tokio este cea mai lungă incursiune de acest tip din ultimul deceniu.

Paza de coastă niponă a anunțat vineri că navele au intrat în apele teritoriale ale Japonia venind din Marea Chinei de Est. Incidentul a fost semnalat la primele ore ale zilei de marți, iar cele două nave chineze au rămas în apropierea apelor teritoriale japoneze până joi seara. Acestea au supravegheat o navă de pescuit japoneză care opera în zonă.

La un moment dat, una dintre navele chinezești s-a apropiat la 3 kilometri de Insulele Senkaku, controlate de Japonia, mult sub limita de 19,3 kilometri care definește apele teritoriale ale unei țări. Aceste insule sunt revendicate și de China, care le numește insulele Diaoyu.

Paza de coastă japoneză și-a trimis propriile nave de patrulare în zonă și a cerut navelor chineze să părăsească imediat apele teritoriale ale Japoniei.

Sursa foto. Wikimedia

Insulele sunt disputate de sute de ani

Trebuie spus că astfel de incursiuni nu sunt neobișnuite în zona disputată. Atât Tokyo, cât și Beijingul revendică insulele nelocuite ca fiind ale lor. Dar Japonia le administrează din 1972. De asemenea, Taiwanul, pe care Beijingul îl consideră o provincie chineză, revendică, proprietatea asupra insulelor.

Tensiunile legate de aceste insule, situate la 1.900 de kilometri sud-vest de Tokyo, datează de generații, fiind revendicate de sute de ani. În aceste condiții, oficialii chinezi au susținut în repetate rânduri că este dreptul inerent al Chinei de a patrula în apele din jurul insulelor.

Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării Naționale din China nu au oferit comentarii după acuzațiile formulate de paza de coastă japoneză.

Ne puteți urmări și pe Google News