Update. Ședință comună a parlamentelor din România și Republica Moldova. S-a adoptat Declarația comună
- Dragoș Lefterescu
- 18 iunie 2022, 14:00
Parlamentul României şi Parlamentul Republicii Moldova țin, sâmbătă, o şedinţă comună, la Chişinău.
Update - Parlamentele Republicii Moldova şi României au semnat, sâmbătă, o Declaraţie comună în care se reiterează „sprijinul necondiţionat” asumat de toate forţele politice din România pentru parcursul european al Republicii Moldova.
„Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai. Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii”, se arată în document.
Unirea eforturilor celor două părţi este „fundamentul solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă şi ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, prin sprijinul României, se mai afirmă în declaraţie.
„Un pilon important în acest sens este reprezentat de interconectarea pieţelor, iar România se angajează să îşi sporească sprijinul pentru creşterea competitivităţii economiei Republicii Moldova şi să îşi intensifice prezenţa şi investiţiile în vederea dezvoltării parteneriatului economic într-un climat de stabilitate şi de predictibilitate economică asigurat la standarde europene şi la nivelul de ambiţie asumat de ambele state. Remarcăm, în acest sens, angajamentul solid al autorităţilor Republicii Moldova pentru implementarea de reforme în domenii precum cel al justiţiei, combaterii corupţiei, consolidării statului de drept şi a rezilienţei, al bunei guvernări, al libertăţii economice şi antreprenoriale şi al eficientizării administraţiei publice, care reprezintă aspecte esenţiale atât pentru dezvoltarea de ansamblu a Republicii Moldova, cât şi pentru avansarea parcursului său european”, se mai spune în Declarația comună.
România va continua să acorde „sprijin robust şi constant” pentru obţinerea calităţii de stat candidat şi avansarea decisivă, în baza meritelor proprii şi a unor eforturi ferme de reformă, a traseului european al Republicii Moldova. „În spiritul bunei cooperări şi al susţinerii pentru procesul de integrare europeană, formatul şedinţelor comune ale Parlamentelor din ambele state va urmări obiectivul atribuirii unei viziuni strategice activităţii pe linia legislativelor, inclusiv în cadrul şedinţelor Comitetelor comune ale Parlamentelor din România şi Republica Moldova. Activitatea pe dimensiunea parlamentară va fi dinamizată inclusiv prin adoptarea unui plan ambiţios de acţiuni comune ale Parlamentelor celor două state, menit să susţină agenda de reformare a Republicii Moldova, aspiraţia comună privind intensificarea cooperării bilaterale, transpunerea legislaţiei europene, transferul de expertiză şi avansarea pe calea integrării europene”, se mai arată în declaraţie.
Parlamentele României și Republicii Moldova şi-au exprimat „profunda preocupare faţă de evoluţiile de securitate din regiune” în contextul războiului declanşat de Rusia contra Ucrainei, pe 24 februarie 2022. „Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional. Reiterăm susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a acestei agresiuni brutale. Salutăm modul exemplar în care autorităţile României şi ale Republicii Moldova, alături de societatea civilă şi cetăţenii României şi ai Republicii Moldova, gestionează numărul impunător de refugiaţi din Ucraina. (...) România va continua să sprijine Republica Moldova în efortul complex de gestionare a fluxului de refugiaţi din Ucraina şi de menţinere a rezilienţei societăţii”, subliniază parlamentarii.
Declaraţia comună a fost semnată de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, de preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a României, Marcel Ciolacu.
Din partea Legislativului de la Bucureşti delegația va fi condusă de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, alături de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi vor participa și ceilalți senatori şi deputaţi.
După şedinţa comună a celor două parlamente va fi adoptată o Declaraţie comună, potrivit precizărilor făcute de Senatul României într-un comunicat de presă.
Programul evenimentului
Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului României, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, şi președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.
Vizita delegaţiei Parlamentului României în Republica Moldova include în program şi o ceremonie de depunere de coroane de flori, din partea preşedintelui Senatului şi al celui al Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Singurul parlamentar care nu poate participa la această reuniune este liderul AUR, George Simion, din cauza unui incident diplomatic petrecut în urmă cu patru ani.
Evenimentul are loc la doar o zi după ce președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei au primit aviz pozitiv.
Sprijinul României pentru aderarea la UE a Republicii Moldova
Recomandarea de aviare pozitivă a cererii cu privire la statutul de stat-candidat la aderarea la UE a Republicii Moldova este și un succes al președintelui Iohannis și al Ministerului Afacerilor Externe. România a reușit să obțină un acord cu UE astfel încât Republica Moldova să primească răspunsul în același timp cu Ucraina, în condițiile în care, pe fondul invaziei începute de Rusia pe 24 februarie, percepția și așteptarea publică era că doar Ucraina e îndreptățită să primească aviz pozitiv.
Pe 11 martie, la Consiliul European informal de la Versailles, președintele Iohannis a insistat pentru aderarea Republicii Moldova la UE. În urma acestei reuniuni, liderii UE au invitat Comisia Europeană să elaboreze avize pentru cererile de aderare la Uniunea Europeană înaintate de Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
România a insistat pentru aderarea Republicii Moldova în același timp cu Ucraina de la bun început. De asemenea, țara noatră a ajutat Republica Moldova în completarea chestionarului de aderare la UE.