O saltea bună pentru un somn sănătos

O saltea bună pentru un somn sănătosSursa foto: Expedo.bg

Somnul este foarte important pentru toți, mai ales pentru copilași și pentru dezvoltarea lor fizică și psihică. Dar de ce este somnul atât de important și cât timp din douăzeci și patru de ore este recomandat să petreacă copilul în somn?

Somnul este foarte important pentru toți, mai ales pentru copilași și pentru dezvoltarea lor fizică și psihică. Dar de ce este somnul atât de important și cât timp din douăzeci și patru de ore este recomandat să petreacă copilul în somn? Pentru a crea niște premise bune pentru o odihnă de calitate, trebuie în primul rând să asigurăm condițiile potrivite de somn. Una dintre modalități pentru a face acest lucru, este să creăm obiceiuri și anumite ore de somn, de asemenea să alegem și unul dintre cele mai bune paturi de copii cu saltea , pentru a garanta confort deplin și liniște.

De ce este somnul atât de important pentru copiii?

Somnul este o parte foarte importantă din viața noastră de zi cu zi și având în vedere faptul că omul de rând își petrece în jur de ⅓ din viață dormind, putem și singuri să tragem concluziile de ce somnul este atât de important. Pentru copiii de toate vârstele, somnul este un factor crucial din dezvoltarea lor fizică corectă și din sănătatea lor psihică.

Potrivit studiilor, somnul sănătos și odihnitor îmbunătățește o serie de procese cognitive și fiziologice la copii. Unele dintre aceste procese sunt memoria, capacitatea de a primi și de a învăța informațiile noi, concentrația și atenția, creșterea, funcțiile cardiace etc. Pe de alta parte, lipsa cantității adecvate de somn, ar putea rezulta în probleme precum hipertensiune și obezitate.

Cât timp ar trebui să doarmă un copil?

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, fiecare copil ar trebui să beneficieze de o anumită cantitate de somn pentru a-și dezvolta corect diferitele sisteme din corp. Aceste cantități de somn se stabilesc în funcție de vârsta copilului.

  • Pentru copiii cu vârsta sub 1 an: Între 12 și 16 ore în fiecare zi
  • Pentru copii cu vârsta între 1 și 2 ani: Între 11 și 14 ore în fiecare zi
  • Pentru copii cu vârsta între 3 și 5 ani: Între 10 și 13 ore în fiecare zi
  • Pentru copii cu vârsta între 6 și 12 ani: Între 9 și 12 ore în fiecare zi
  • Pentru adolescenții cu vârsta între 13 și 18 ani: Între 8 și 10 ore în fiecare zi.

Cum îl putem ajuta pe cel mic să se bucure de cantitatea necesară de somn?

Această sarcină face parte importantă din sarcinile noștri ca părinți, însă câteodată nu este atât de ușor s-o îndeplinim pe cât apare la prima vedere. Totuși, trebuie să facem tot posibilul pentru a asigura orele necesare de somn copilului nostru, în funcție de vârsta sa. Unele dintre cele mai bune practici ar fi:

  • Crearea unor obiceiuri zilnice și stabilirea unor anumite ore de culcare
  • Limitarea băuturilor și mâncărurilor care conțin cofeină sau cantități mari de zahăr
  • Asigurarea de destul timp pentru activități sportive și jocuri în aer liber ziua
  • Limitarea accesului la dispozitive electronice (televizoare, telefoane, calculatoare) cu cel puțin o oră înainte de culcare și întunecarea luminilor foarte strălucitoare sau puternice
  • O baie sau un duș cu apă caldă sau activități liniștite în familie înainte de culcare
  • Încurajarea culcării și trezirii independente
  • Asigurarea unui loc confortabil și liniștit pentru somn (cameră, pat, saltea confortabilă).

Ce influență au saltelele asupra somnului?

Cantitatea somnului este la fel de importantă ca și calitatea somnului. Oricine știe că diferitele feluri de saltele joacă un rol important în felul în care se simte corpul nostru în timpul somnului, având impact direct asupra calității somnului.

O saltea inconfortabilă poate fi motivul pentru apariția durerilor în corp, a amorțelilor care la rândul lor pot duce la trezirea precoce și la alte perturbări ale somnului. Comoditatea variază în funcție de persoană și preferințe, dar cele mai frecvent întâlnite probleme cu saltele sunt:

  • Nu oferă destul suport
  • Sunt vechi și uzate
  • Se lasă sau permit contactul cu arcuri sau cu alte părți dure din pat.
  • Au acumulat prea mult praf și alergeni.

Deseori semnele care ne indică nevoia de o saltea nouă sunt - ne trezim obosiți în loc de odihniți, simțim dureri de corp, avem probleme cu respirația și preferăm să dormim la un alt loc (spre exemplu într-o altă cameră, în vizită la prieteni/familia sau chiar la hotel).

Care saltele sunt bune pentru un somn de calitate?

Pe piață există diferite feluri de saltele și câteodată este greu să alegem salteaua potrivită pentru noi sau pentru copilul nostru. Cele mai des întâlnite tipuri de saltea sunt:

  • Saltele cu spumă cu memorie
  • Saltele din latex
  • Saltele cu arcuri
  • Saltele hibrid

Pentru a putea stabili dacă o saltea este bună și potrivită pentru somnul de calitate, trebuie să avem în vedere câțiva factori. Potrivit specialiștilor, cele mai rezistente și cele mai potrivite saltele pentru utilizarea pe termen lung, sunt saltelele hibrid. După ei vin cele din latex și cele cu spumă cu memorie, iar cele mai nepotrivite pentru folosirea pe termen lung sunt saltelele cu arcuri.

Vorbind despre confort, atunci oricine ar alege un fel diferit de saltea, în funcție de preferințele sale. Unii preferă saltelele mai dure, alții - mai moi. De aceea nu putem spune cu certitudine care ar fi varianta perfectă, dar studiile arată că saltelele cu duritate medie sunt cele mai potrivite pentru somnul odihnitor. Saltelele care permit controlul asupra durității, îmbunătățesc semnificativ confortul, poziția coloanei vertebrale și calitatea somnului.

Ne puteți urmări și pe Google News