Magnații din alimentație și energie au câștigat 1 miliard de dolari, la fiecare două zile, pe fondul inflației în creștere. În lume, milioane de oameni „sar peste mese și opresc încălzirea”
- Dosofteea Lainici
- 29 mai 2022, 18:45
Creșterea prețurilor la alimente și la energie lovește consumatorii din întreaga lume – dar au sporit bogăția miliardarilor din aceste sectoare cu aproximativ 453 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, sau aproximativ 1 miliard de dolari la două zile, potrivit Oxfam.
Creșterea averilor miliardarilor vine pe măsură ce companiile alimentare și energetice înregistrează profituri record pe fondul pandemiei, „chiar dacă salariile abia au crescut și lucrătorii se luptă cu prețuri mari de decenii”, a scris organizația nonprofit din Marea Britanie în ultimul său raport, publicat luni.
„Cinci dintre cele mai mari companii energetice (BP, Shell, TotalEnergies, Exxon și Chevron) realizează împreună profit de 2.600 de dolari în fiecare secundă, iar acum există 62 de noi miliardari din sectorul alimentar”, conform calculelor Oxfam.
Oxfam și-a bazat calculele pe 310 miliardari de pe Lista miliardarilor Forbes din sectoarele: alimentar, agro-business, petrol, gaze și cărbune. Averea lor combinată este acum de 1,5 trilioane de dolari – în creștere față de peste 1 trilion de dolari din martie 2020.
Prețurile la energie și alimente au crescut de când a început pandemia în 2020 din cauza întreruperilor lanțului de aprovizionare. Au câștigat mai mult după ce Rusia a invadat Ucraina. Ambele țări sunt mari producători de energie și alimente.
Indicele prețurilor de consum din SUA – o măsură a creșterii prețurilor din țară – a urcat cu 8,3% în anul până în aprilie, potrivit Biroului de Statistică a Muncii. În timp ce ritmul inflației a încetinit în aprilie, acesta a fost încă în jurul maximului din patru decenii de 8,5% în martie.
Magnații din alimentație și energie au câștigat 1 miliard de dolari. Cvartetul ABCD
Monopolurile „sunt deosebit de comune” în sectoarele energetice, alimentare și farmaceutice, contribuind la o creștere a averilor miliardarului, a scris Oxfam.
„Împreună cu doar alte trei companii, familia Cargill controlează 70% din piața agricolă globală”, a scris organizația non-profit. Oxfam nu a numit celelalte trei companii, dar companiile alimentare dominante la nivel mondial sunt cunoscute în industrie sub numele de cvartetul „ABCD” după inițialele lor: Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill și Louis Dreyfus.
„Profit de pe urma durerii și suferinței”
Pe măsură ce cei superbogați devin și mai bogați, „milioane de alți oameni sar peste mese, opresc încălzirea, rămân în urmă cu facturile și se întreabă ce pot face pentru a supraviețui”, a declarat Gabriela Bucher, directorul executiv al Oxfam International într-un comunicat de presă.
Oxfam a vizat, de asemenea, industriile farmaceutice și tehnologice, care s-au confruntat cu avantaje din cauza pandemiei.
"Cei extrem de bogați și puternici profită de pe urma durerii și suferinței. Acest lucru este de neconceput", a spus Bucher.
„Unii s-au îmbogățit prin interzicerea accesului la vaccinuri a miliardelor de oameni, alții prin exploatarea prețurilor în creștere la alimente și energie. Ei plătesc bonusuri masive și dividende în timp ce plătesc cât mai puține taxe posibil”, a adăugat Bucher.
Trei grupuri de oameni bogați de la Patriotic Millionaires, Patriotic Millionaires UK și taxmenow au făcut ecou apelului Oxfam împotriva bogăției extreme. Într-un anunț de duminică, ei au cerut ca impozitele pe avere pentru a reduce inegalitatea și „a ajuta la rezolvarea scandalului costului vieții care se desfășoară în mai multe națiuni din întreaga lume”, potrivit businessinsider.com.