Tipul de cafea pe care o bei poate crește riscul de atac de cord. Bărbații sunt mai afectați decât femeile
- Dosofteea Lainici
- 14 mai 2022, 10:45
Potrivit unui nou studiu, consumatorii de cafea ar trebui să evite să-și prepare cafeaua de dimineață într-o cafetieră și să treacă la cafea cu filtru pentru a-și reduce riscul de boli de inimă.
Oamenii de știință norvegieni au analizat modul în care tipul de cafea pe care o bea o persoană îi afectează colesterolul, care se poate acumula în sânge și poate cauza blocaje care duc la boli de inimă.
Peste 20.000 de oameni au răspuns la un chestionar despre cât de multă cafea beau și tipul pe care îl preferă, în timp ce oamenii de știință le-au analizat sângele pentru colesterol.
Consumul de cafea a fost împărțit în cantități de niciuna; una până la două căni; trei până la cinci căni; sau mai mult de cinci pe zi. Tipul de cafea a fost fie nici unul; filtrat; cafetieră; espresso de la o măcinat sau pods-uri; și instantanee.
Femeile beau în medie puțin sub patru cești de cafea pe zi, au descoperit oamenii de știință, în timp ce bărbații beau aproape cinci, în medie. Nu a existat o dimensiune standard de ceașcă în cercetare, au spus oamenii de știință, potrivit yahoo news.
Grupul de trei până la cinci căni pe zi acoperă aportul mediu atât al bărbaților, cât și al femeilor. Pentru acest grup, s-au constatat următoarele: cafeaua la filtru crește cel mai puțin colesterolul, cu creșteri de numai 0,04 și 0,07 mmol pe litru pentru bărbați și, respectiv, femei, peste valoarea de bază stabilită de abstinenții de cafea.
În schimb, cafeaua cu piston, cum ar fi cea dintr-o cafetieră, a crescut colesterolul cu 0,25 și 0,18 mmol pe litru.
Tipul de cafea pe care o bei poate crește riscul de atac de cord
S-a constatat că espressoul de la un aparat crește colesterolul cu 0,16 și 0,09 mmol pe litru, iar cafeaua instant a înregistrat 0,08 și 0,1 pentru bărbați și, respectiv, femei.
„Acest lucru susține recomandările anterioare de sănătate pentru a reduce consumul de cafea fiartă/cu piston datorită capacităților sale de a crește [nivelurile de colesterol].”
Cercetătorii nu pot explica de ce bărbații sunt mai afectați de cafea decât femeile când vine vorba de nivelurile de colesterol.
Tom Sanders, profesor emerit de nutriție și dietetică la King’s College din Londra, care nu a fost implicat în studiu, a spus că discrepanța de gen este probabil să se datoreze diferențelor în comportamentul consumului de cafea și nu unei diferențe fiziologice.
El a adăugat că pentru consumatorii cu cantități reduse - cei care beau mai puțin de două căni pe zi - tipul de cafea pe care îl preferă ar trebui să fie puțin îngrijorător, dar fanaticii cafelei, care beau mai mult de trei căni pe zi, ar trebui să țină seama de cercetare.
Dr. Dipender Gill, lector în farmacologie clinică și terapie la St George's, University din Londra, a declarat: „În timp ce variația asocierii dintre consumul de cafea și nivelurile de colesterol observate la stratificarea populației în funcție de sex și metoda de preparare a cafelei este interesantă, trebuie să fim prudenți în interpretarea efectelor cauzale.
„De exemplu, diferențele observate ar putea fi explicate în schimb prin factori de confuzie care dau naștere unor asociații false.
„În mod specific, bărbații și persoanele cu o preferință pentru un anumit tip de cafea se poate întâmpla să aibă și alți factori de stil de viață care le afectează nivelul de colesterol.”