Spitalele, vulnerabile în fața unui potențial cataclism. Capitala ar rămâne fără majoritatea unităților necesare. RAPORT

Spitalele, vulnerabile în fața unui potențial cataclism. Capitala ar rămâne fără majoritatea unităților necesare. RAPORTUn nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa: Hupeng | Dreamstime.com

O treime dintre spitalele din București ar putea fi distruse de un cutremur puternic, fapt care reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi. Oamenii riscă să își piardă viața, iar clădirile nu vor putea suporta seismul. Spitalele unde ar trebui să ajungă răniții pentru prim ajutor ar fi printre cele mai afectate clădiri.

Spitalele din București nu vor putea rezista în cazul unui cutremur puternic. Raportul de audit realizat de Curtea de Conturi arată că locațiile care găzduiesc unele subunități IGSU pot fi dărâmate, iar oamenii riscă enorm.

„Iminența unui cutremur devastator a fost confirmată de către instituțiile publice specializate în acest domeniu, însă, în prezent, la nivelul Municipiului București sistemul de management nu este operațional în cea mai mare parte", reiese dintr-un raport de audit realizat de Curtea de Conturi.

„O zonă critică este cea identificată la nivelul Ministerului Sănătății (MS). O treime dintre spitalele din București administrate de către minister sau municipalitate ar putea fi grav avariate de un cutremur puternic. Acest lucru ar putea avea consecințe dezastruoase pentru măsurile ce trebuie asigurate de autorități în etapa de răspuns la seism".

Spitalele riscă să fie distruse de un cutremur puternic

Dintre cele 55 de spitale din București, administrate de Ministerul Sănătății sau municipalitate, 20 de spitale prezintă risc seismic ridicat, respectiv 36% dintre acestea ar putea fi dărâmate. 12 clădiri sunt trecute în clasa de risc seismic I. Un cutremur asemănător cu cel din anul 1977 va distruge instituțiile.

Sursa: arhiva EVZ

Mai mult, „pe lângă problema subfinanțării domeniului logistic (tehnica în serviciu pentru intervenția la incendii), de mentenanță, a gradului de dotare modest cu echipamente și mijloace de intervenție, IGSU se confruntă și cu problema deteriorării anumitor sedii aparțînând subunităților de intervenție, inclusiv încadrarea acestora în categoria construcțiilor cu grad seismic ridicat. În acest context, în cazul unui seism aceste clădiri deteriorate care găzduiesc unele subunități IGSU se pot prăbuși putând determina pierderi de vieți omenești în rândul salvatorilor”, conform raportului.

Echipa de audit a Curții de Conturi a observat că entitățile auditate nu au implementat sistemele de avertizare timpurie (REWS) în cazul unui cutremur puternic. Mai mult, furnizorii de utilități (energie electrică, gaz și apă) nu au fost nici aceștia interesați de a primi operativ alerta emisă de către sistemul de alarmare la cutremure (REWS).

Curtea de Conturi a României a efectuat, în perioada 11 septembrie 2017 – 01 aprilie 2021, o acțiune de audit al performanței cu tema „Eficiența și eficacitatea programelor și măsurilor întreprinse în scopul prevenirii, răspunsului și înlăturării efectelor unui cutremur major în municipiul București” la Ministerul Afacerilor Interne și alte 19 entități publice.

Potrivit raportului, Municipiul Bucureștiul este cea mai vulnerabilă zonă seismică din România, iar majoritatea clădirilor nu vor putea trece peste un posibil cutremur puternic.

Ne puteți urmări și pe Google News